ГоловнаПолітика

МВС назвало дії НАБУ політичними

Міністерство назвало справу проявом гібридної війни.

МВС назвало дії НАБУ політичними
Образец рюкзаков, закупка которых стала причиной возбуждения дела
Фото: http://mvs.gov.ua

Міністерство внутрішніх справ визнало обшуки НАБУ в сина голови МВС Олександра Авакова і колишнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря політичними.

"В Україні триває гібридна війна, спрямована на дискредитацію політиків і посадових осіб, які твердо стоять на позиції реформування й оздоровлення державних інститутів, зокрема правоохоронної системи. Сьогодні приводом для нової хвилі інформаційної кампанії про нібито зловживання, допущені під час процедури закупівлі тактичних рюкзаків для потреб АТО 2015 року, стало проведення слідчих дій у приміщеннях колишнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря і сина голови відомства", - сказано на сайті міністерства.

Як нагадує МВС, кримінальне провадження було порушено 7 липня 2015 року за фактом нібито численних порушень під час процедури закупівлі рюкзаків для потреб МВС, що нібито призвело до втрат бюджетних коштів.

Міністерство зазначає, що в рамках досудового розслідування за рішенням слідства Державна фінансова інспекція України провела позапланову ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності МВС України.

"За результатами ревізії, відображеними у відповідному акті, з приводу кількості рюкзаків, кількості лотів і загальної вартості закупівлі на суму 16 595 000,00 грн порушень не встановлено", - сказано в повідомленні.

Крім того, рішенням Окружного адміністративного суду Києва, яке набуло чинності, відмовлено заявникові у визнанні протиправними дій посадових осіб МВС України під час проведення переговорної процедури закупівлі рюкзаків 16 лютого 2015 року. Рішенням суду в повному обсязі відмовлено в задоволенні позову у зв'язку з відсутністю, на думку суду, істотних порушень норм права під час проведення процедури закупівлі рюкзаків. Органу досудового розслідування відомо про існування цього судового рішення, зазначають у МВС.

Там запевняють, що під час ревізії досудове слідство не отримало доказів, що постачання рюкзаків відбулися не в повному обсязі.

"МВС надало НАБУ належні докази сумлінного виконання переможцями торгів договорів з постачання рюкзаків", - сказано в повідомленні.

У МВС зазначають, що висновки експертизи, яка встановила, що закуплені рюкзаки менші за обсягом, ніж це передбачено заявкою, і неналежної якості, викликають обґрунтований сумнів через незрозуміле походження зразків для експертного дослідження та зафіксовані помилки експерта під час визначення об'єму рюкзака.

Міністерство також стверджує, що до справи долучено "сфальсифіковане відео" розмови тодішнього заступника міністра Сергія Чеботаря і нібито сина міністра внутрішніх справ, справжності якого слідство не довело.

МВС наполягає, що процедура закупівлі була здійснена комітетом з конкурсних торгів за правилами і вимогами, передбаченими законом "Про державні закупівлі" та відомчими актами МВС України.

Окремо наголошують, що з урахуванням збитків, завданих Міністерству внутрішніх справ України в результаті позиції слідства в цьому провадженні, МВС звернулося до НАБУ із заявою про визнання його потерпілим в цьому провадженні, що дало б можливість надавати міністерству необхідні докази і брати участь у їх оцінці для швидкого встановлення об'єктивної істини в цій справі. Однак у задоволенні цього прохання було відмовлено.

"Протягом усього часу роботи на посаді міністра внутрішніх справ України про міністра, членів його сім'ї та найближчих колег поширюється недостовірна інформація, спрямована на дискредитацію Арсена Авакова як політика і нівелювання заходів, що вживаються МВС для осучаснення й оздоровлення правоохоронної та судової системи і захисту держави від російської гібридної агресії. Цілком очевидно, що за цим стоять певні зовнішні і внутрішні сили, наміром яких є реставрація старої корумпованої системи «кришування» і «договорняків»", - зазначають у МВС.

Національне антикорупційне бюро України займається політичною, а не юридичною діяльністю, що неприйнятно і вимагає негайної корекції, підсумували там.

Нагадаємо, НАБУ у вівторок провело обшуки в Олександра Авакова і Сергія Чеботаря, за неофіційною інформацією, їх затримано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram