ГоловнаПолітика

Україна і Польща повинні спільно розслідувати акти вандалізму проти історичної пам'яті двох народів, - Наливайченко

Наливайченко закликав встановити не тільки виконавців, але і з'ясувати організаторів і замовників.

Україна і Польща повинні спільно розслідувати акти вандалізму проти історичної пам'яті двох народів, - Наливайченко

Україна і Польща повинні спільно розслідувати злочини і акти вандалізму проти історичної пам'яті двох народів. Так лідер руху "Справедливість" Валентин Наливайченко відреагував в ефірі Еспресо ТБ на осквернення українського і польського меморіалів жертв НКВС у Биківні під Києвом.

"Це ляпас правоохоронній системі. Сьогодні ж має бути доповідь від правоохоронців, які порушили кримінальну справу і почали працювати над розкриттям цього злочину. Обов'язково потрібно залучити польську сторону до розслідування. Саме так ми працювали з Володимиром В'ятровичем, саме так взаємодіяли інститути національної пам'яті", - підкреслив екс-глава СБУ та зазначив, що за час його каденції в Службі безпеки саме так і робили.

Наливайченко закликав встановити не тільки виконавців злочину проти історичної пам'яті, але і з'ясувати організаторів і замовників цього акту вандалізму.

"Хто оплатив, хто давав інструкції, хто надсилав у Биківню, тому що там святе місце для українців. Там, у Биківні, ще з 30-х років розстрілювали наших родичів, а польські офіцери пізніше потрапили в колесо цієї каральної машини. Це злочин на українській землі проти українського кладовища, але інформування польської сторони має бути обов'язковим", - підкреслив Наливайченко.

Нагадаємо, голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович на сторінці у Facebook повідомив, що в селі Биківня Київської області невідомі пошкодили пам'ятники на місці поховань жертв НКВС на території меморіалу "Биківнянські могили".

"Осквернення пам'ятників у Биківні - провокація, яку намагалися подати як польську відповідь за Гуту Пеняцьку. Але вандалізм скоєний над польською частиною меморіалу показав, що його справжнім виконавцем є третя сторона, зацікавлена в загостренні відносин між українцями і поляками. Цей випадок повинен спонукати українців і поляків об'єднати зусилля не тільки для захисту своїх пам'яток, але й щоб не допустити сіяння розбіжності між нашими народами", - повідомив В. В'ятрович.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram