ГоловнаПолітика

В Україні почалася виборча кампанія з дострокових виборів до Ради

На сайті ЦВК опубліковано календар передвиборчої гонки

В Україні почалася виборча кампанія з дострокових виборів до Ради
Фото: EPA/UPG

В Україні почалася виборча кампанія з проведення дострокових виборів Верховної Ради.

Про це свідчить календарний план, розміщений на сайті Центральної виборчої комісії. Згідно з ним, вибори відбудуться 26 жовтня, а результати волевиявлення українців мають встановити не пізніше ніж 10 листопада.

Згідно з документом, список одномандатних виборчих округів із зазначенням їх номерів, меж та центрів опублують до 29 серпня. У свою чергу ЦВК до 30 серпня зобов'язана перерахувати кошти на підготовку і проведення виборів.

Політичні партії висунуть своїх кандидатів з 28 серпня по 15 вересня, а самовисуванці зможуть подати свої кандидатури з 28 серпня по 25 вересня.

Згідно з законом про статус тимчасово окупованих територій, в Криму та Севастополі вибори не проводитимуть. З урахуванням того, що на цих територіях розташовано 12 мажоритарних округів, на виборах в жовтні обиратимуться тільки 438 депутатів з 450.

Як відомо, 24 липня у Верховній Раді розпалася коаліція. За Конституцією, якщо впродовж 30 днів у парламенті не сформується нова коаліція, президент отримує право розпустити ВР. 25 серпня Порошенко оголосив про рішення розпустити Раду, а 27 серпня підписав відповідний указ.

Також президент, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, спікер ВР Олександр Турчинов та керівники депутатських фракцій і груп домовилися про необхідність скорочення строку проведення виборчої кампанії на позачергових виборах Верховної Ради з 60 до 45 днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram