ГоловнаПолітика

Яценюк пропонує урізати повноваження президента

На думку прем'єра, президент не повинен представляти жодну гілку влади

Яценюк пропонує урізати повноваження президента
Фото: www.kmu.gov.ua

Президент України, згідно з проектом нової Конституції, не повинен представляти жодну гілку влади.

Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, виступаючи з трибуни Верховної Ради, передає РБК-Україна.

"Що стосується повноважень інституту президента, я підкреслюю, що президент не представляє жодної гілки влади. Глава Української держави є окремим інститутом, який повинен разом з трьома гілками влади збалансувати державну владу та не давати можливості нікому її монополізувати. При цьому він сам не повинен мати жодного шансу на монополію влади в країні", - сказав Яценюк.

За його словами, президент буде позбавлений повноважень призначати голів облдержадміністрацій та райдержадміністрацій у зв'язку з їх ліквідацією.

Прем'єр додав, що за президентом залишиться право оскаржити акти виконавчої влади у Конституційному Суді без припинення чинності таких актів.

Зокрема, прем'єр пропонує позбавити президента права призначати в уряд двох своїх міністрів - міністра оборони та міністра закордонних справ.

Крім того, на думку Яценюка, президент повинен призначати міністра оборони та міністра закордонних справ разом з призначенням складу уряду.

"Призначення президентом міністра оборони та закордонних справ порушує принцип єдності влади", - заявив Яценюк.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк закликав народних депутатів підготувати та погодити законопроект про зміни до Конституції України до 25 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram