ГоловнаПолітика

Банкова підготувала для депутатів юридичну пастку, - джерело

"Закони про диктатуру" необхідно скасувати, кажуть у Мін'юсті

Банкова підготувала для депутатів юридичну пастку, - джерело
Фото: Макс Левин

Група експертів на чолі з радником президента Андрієм Портновим готує для позачергового засідання Верховної Ради пакет змін до так званих "законів про диктатуру", ухвалених парламентською більшістю 16 січня.

Про це ZN.UA повідомило посадове джерело в Міністерстві юстиції.

Джерело попросило ZN.UA проінформувати громадськість і народних депутатів від опозиції і парламентської більшості про пастку, яка зачаїлася у цьому документі.

Якщо законопроект проголосують на засіданні Верховної Ради, це автоматично легітимізує скандальні закони, а також процедуру їх ухвалення - в "ручному" режимі і без належного підрахунку голосів.

За словами джерела, "закони про диктатуру" необхідно скасувати на підставі рішення регламентного комітету через грубі порушення процедури голосування. Після цього їх можна розглянути заново - за звичайною процедурою.

Джерело зазначило, що голосування за зміни до законів від 16 січня може стати пасткою не тільки для опозиції, а й для тих депутатів від більшості, які в разі звичайної процедури голосування не підтримали б цих документів.

Голова правління Центру політико-правових реформ, експерт з питань публічного права Ігор Коліушко в коментарі ZN.UA підтвердив ці побоювання.

"Закон - це нормативно-правовий акт, ухвалений відповідно до процедури, визначеної законом про регламент. Ці "закони" взагалі не були проголосовані - це визнав навіть їхній автор Олійник. Таким чином, вважати їх законами не можна, а отже, не можна вносити в них зміни", - зазначив експерт.

"Якщо Верховна Рада, зокрема опозиція, проголосує за зміни, то вона легітимізує закони в цілому. Необхідно просто визнати, що цих законів не існує", - наголосив він.

Нагадаємо, позачергова сесія Верховної Ради відбудеться у вівторок, 28 січня. Сьогодні президент Віктор Янукович пообіцяв, що в закони, ухвалені Верховною Радою 16 січня, буде внесено зміни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram