ГоловнаПолітика

Рада відмовилася розглядати амністію засуджених за перевищення влади

Під дію якого підпадали Тимошенко та Луценко.

Рада відмовилася розглядати амністію засуджених за перевищення влади
Фото: Макс Левин

Верховна Рада України відмовилася внести до порядку денного проект закону щодо амністії в 2012 році стосовно осіб, засуджених за перевищення влади, привласнення, розтрату або заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем.

За пропозицію про внесення такого законопроекту, запропонованого депутатом від НУ-НС Арсенієм Яценюком, проголосувало всього 142 народних депутати з 417 зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроект пропонується застосувати відповідно до умов, визначених Законом "Про застосування амністії в Україні", амністію щодо індивідуально не визначеної, але чітко окресленої за формальними ознаками категорії осіб.

Передбачається оголосити амністію і поширити її дію в першу чергу на найбільш незахищені та соціально вразливі категорії засуджених, зокрема на неповнолітніх, вагітних, осіб похилого віку, інвалідів тощо.

Проект передбачає зменшення переліку злочинів, вчинення яких унеможливлює застосування амністії.

Крім того, прикінцевими положеннями проекту передбачено внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінально-процесуальний кодекс України та Закон "Про застосування амністії в Україні". Необхідність зазначених змін обумовлена необхідністю усунути порушення вимог статті 22 Конституції України, допущених у процесі внесення змін до зазначених законів 2011 року.

Реалізація запропонованих змін дасть змогу визнати осіб, які будуть звільнені на підставі акта амністії, як таких, що не мають судимості. Як наслідок, такі особи володітимуть повним обсягом прав і повноважень, в тому числі правом бути висунутим кандидатом в народні депутати і бути обраним за результатами чергових виборів народних депутатів, які відбудуться 28 жовтня 2012 року.

Таким чином, пропонували поширити дію закону про амністію в 2012 році на осіб, засуджених за статтями 191, 365 Кримінального кодексу України, за якими, зокрема, засуджено Тимошенко та Луценка.

Нагадаємо, за перевищення влади Тимошенко засуджено до 7 років, Луценка - до 4 років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram