ГоловнаЕкономікаБізнес

Дискримінаційна рента в 70% веде газовидобувників до банкрутства, - експерт

Топ-менеджер Misen Energy закликав знизити ренту.

Дискримінаційна рента в 70% веде газовидобувників до банкрутства, - експерт
Фото: EPA/UPG

Іноземні інвестори закликають Кабінет Міністрів України переглянути газову ренту. Про це заявив голова ради директорів шведської компанії Misen Energy AB Андрюс Смаліукас (Andrius Smaliukas) в інтерв'ю "Апострофу".

"Підвищення ренти не тільки суперечить національним інтересам України, оскільки вбиває бізнес-клімат узагалі й українську газовидобуток зокрема, - підвищення ренти суперечить базовим ринковими правилами, коли ставки податків встановлюють залежно від типу підписаного договору. Не кажучи вже про те, що дії уряду суперечать Третьому енергетичному пакету ЄС, який Україна зобов'язалася виконати, а також чинному українсько-шведському договору про взаємний захист інвестицій", - зазначив він.

Смаліукас вважає, що необхідно встановити однаковий розмір ренти для всіх учасників ринку - 29%.

"Потрібно скасувати дискримінаційну ренту в 70%, оскільки це інструмент, який веде компанію до банкрутства, і це робиться свідомо. Ми хочемо, щоб розмір ренти був однаковим для всіх учасників ринку - 29%", - наголошує голова ради директорів Misen Energy AB.

В іншому разі поточна рента, за його словами, доведе дочірню компанію Misen Energy AB в Україні "Карпатигаз" до банкрутства протягом найближчого року.

Як зазначає Смаліукас, компанія готова вже навесні 2016 року розпочати арбітраж у Стокгольмі, якщо український уряд не піде назустріч.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram