ГоловнаЕкономікаБізнес

Заради "Роснефти" Касько готовий залишити Україну без $80 млн, - Чорновол

Депутат вважає, що заступник генпрокурора все ще працює на колишнього роботодавця

Заради "Роснефти" Касько готовий залишити Україну без $80 млн, - Чорновол
Виталий Касько
Фото: segodnya.ua

Тетяна Чорновол вважає, що поведінка заступника генпрокурора Віталія Каська мотивована захистом приватних клієнтів приватної юридичної фірми всупереч державним інтересам.

Про це у своєму блозі на "Українській правді" написала народний депутат фракції "Народний фронт" Тетяна Чорновол.

"Заради "Роснефти" заступник генпрокурора готовий залишити Україну без 80 млн доларів. Коли "Роснефть" стала клієнтом "Арцингера" в питанні зняття арешту з "палива Курченка", у Мін'юсті і Генпрокуратурі на ключових посадах вже працювало двоє вихідців з "Арцингера": Антон Янчук і Віталій Касько. Перший - заступник міністра, другий - заступник генпрокурора, до їхніх посадових обов'язків входило повернення активів, вкрадених Януковичем і його соратниками. Згодом ці двоє стали членами міжвідомчої комісії з повернення активів. Нагадаю, зокрема й активів Курченка, виведених з України в його угодах з "Роснефтью" через латвійський банк", - зазначила вона.

За словами народного депутата, вона особисто стала свідком, як Янчук і Касько зробили все можливе, щоб відповідна інформація з латвійських банків не потрапила в Україну. Зокрема в серпні Чорновол стало відомо, що Кримінальна поліція Латвійської республіки розслідувала справу про відмивання коштів, де фігурували офшори Курченка, і в рамках цієї справи в Латвії арештовано 80,5 млн доларів США. Ще навесні Латвія звернулася до України з пропозицією передати справу і гроші. Представник міжнародного управління МВС Латвії навіть їздив у Генпрокуратуру України з пропозицією. Усе, що треба було зробити, - відправити в Латвію міжнародно-правове доручення за підписом Каська, щоб почати процес.

"Однак нічого не було зроблено. Крім того, успіхи Латвії на цьому терені засекретили. І, звичайно, це було в інтересах клієнта "Арцингера" - "Роснефти". Адже Латвія якраз розслідувала факт відмивання коштів, виведених за корупційною схемою, яку розслідувало МВС і в рамках якої й було арештовано нафтопродукти Курченка - "Роснефти". Бездіяльність заступника генпрокурора Каська в цій темі була очевидною. Проте він пояснював її позицією свого керівника - генпрокурора Шокіна. Саме тому я в серпні зустрілася з генпрокурором і вимагала взяти латвійську справу", - написала Чорновол.

Тоді ж народний депутат вперше побачила Каська. Як зазначає Чорновол, її здивувало, з якою ненавистю й агресією Касько відреагував на, здавалося б, позитивну новину: Латвія готова передати Україні справу і 80 млн доларів.

"Генпрокурор тоді дав Каську вказівку направити міжнародно-правове доручення для забезпечення арешту й отримання інформації про рахунки С. Курченка в Латвійській республіці. Відтоді минуло більш ніж два місяці, Україна нічого не отримала!!! Тепер, коли я знаю, що клієнт "Арцінгера" - "Роснефть", я маю підстави вважати, що поведінка заступника генпрокурора була мотивована захистом приватних клієнтів приватної юридичної фірми, всупереч державним інтересам", - написала Тетяна Чорновол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram