ГоловнаЕкономікаБізнес

EX.ua заборонили в Росії через архів з листуванням кремлівських ботів

Файлообмінник і так був недоступний у РФ без використання спеціальних засобів

EX.ua заборонили в Росії через архів з листуванням кремлівських ботів
Фото: vgorode.ua

Роскомнагляд вніс файлообмінник EX.ua до реєстру сайтів, що містять інформацію, поширення якої в Російській Федерації заборонено, хоча сайт і так недоступний на території Росії або інших країн, якщо не використовувати проксі або Tor.

Як повідомляє AIN.ua, блокування пов'язане з історією про те, як російські адвокати з бюро "Качкін і партнери" висунули вимогу українському файлообміннику видалити архів з листуванням співробітників компанії "Конкорд" і такого собі Ігоря Осадчого.

Цей архів містить листування з розпорядженнями команді спеціально найнятих людей - ботів, тролів - з проведення інформаційної кампанії на YouTube, Facebook, Twitter.

Один з листів, написаних від імені Ігоря Осадчого, містить звіт з інформаційного проекту, що направлений на роботу з новинними порталами і соціальними мережами. Наприклад, там є вказівки акцентувати увагу на військовій і політичній могутності Росії у світовому просторі. "Мета: поява панічного страху перед Росією як перед найпотужнішою світовою державою", - йдеться в документі.

Водночас, там є вказівки про те, щоб описувати США як озброєного агресора. Є також пункт, присвячений Україні: "Мета: переконання громадськості в черговий агресії США, втручання у справи регіону... Напрями: фінансування Майдану і "Правого сектора", іноземні найманці, невизнання референдумів на Південному Сході".

Після того, як представники EX.ua відмовилися видаляти архів, російські юристи в листуванні пригрозили тим, що сайт можуть заблокувати на території РФ.

Потім адвокати файлообмінника отримали повідомлення від Роскомнагляду про те, що Смольнінський районний суд Санкт-Петербурга постановив внести посилання на архів до реєстру заборонених сайтів. Від EX.ua вимагали видалити сторінку з архівом протягом доби, інакше вона потрапляла під заборону. Сторінку не видалили, і IP файлообмінника 77.120.115.184 потрапив до реєстру Роскомнагляду.

Компанія "Конкорд" належить Євгенові Пригожину, котрого Forbes називає "особистим кухарем Путіна".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram