ГоловнаЕкономікаБізнес

Активісти вимагали відсторонити керівництво "Борисполя" на час аудиту аеропорту

Мінінфраструктури перевіряє діяльність "Борисполя" в 2011-2014 роках

Активісти вимагали відсторонити керівництво "Борисполя" на час аудиту аеропорту
Фото: kbp.aero

Громадська організація "Асоціація захисту прав громадян України" вимагає на час проведення перевірки фінансово-господарської діяльності аеропорту "Бориспіль" усунути від займаних посад гендиректора Сергея Гомболевського та його заступника Бориса Шахсуварова.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на главу асоціації Володимира Лесика.

"Враховуючи факти, що обидва нинішні керівники раніше очолювали "Бориспіль", протягом періоду, який перевіряється, ми вимагаємо відсторонити їх на час проведення цього аудиту, щоб уникнути будь-якого їхнього втручання і впливу на результати", - зазначив активіст.

Шахсуваров очолював аеропорт "Бориспіль" в 2008-2011 роках, а до цього в 1994-1999 роках він працював в аеропорту на посаді першого заступника гендиректора. У серпні 2010 року правоохоронні органи навіть затримали Шахсуварова і провели обшук у його робочому кабінеті. Його звинуватили в розкраданнях в особливо великих розмірах. У ЗМІ тоді писали, що значна частина державних коштів, виділених на будівництво терміналу F, була виведена Шахсуваровим на рахунки приватних фірм.

Гомболевський в період до 2011 року обіймав посаду начальника термінального комплексу аеропорту і пішов з підприємства одночасно з Шахсуваровим.

При цьому Лесик підкреслив, що заяви Міністерства інфраструктури за підсумками перевірки "Борисполя" суперечливі. "З одного боку заступник міністра заявляє про те, що виявлено безліч порушень, а з іншого боку, говорить, що стосовно людей, які тоді очолювали аеропорт, зловживань не виявлено", - зазначив активіст.

Нагадаємо, 8 липня активісти "Асоціації захисту прав громадян України" та організації "Українська націоналістична самооборона" провели акцію протесту під будівлею Мінінфраструктури. Пікетувальники вимагали від міністра Максима Бурбака звільнити Гомболевського.

Того самого дня заступник міністра інфраструктури України Петро Пінкас зробив заяву, що управління внутрішнього аудиту Міністерства інфраструктури під час перевірки фінансово-господарської діяльності "Борисполя" за 2011-2014 роки виявило безліч порушень. Зараз управління внутрішнього аудиту завершує перевірку фінансово-господарської діяльності аеропорту. Після цього матеріали за встановленими фактами будуть передані в правоохоронні органи.

При цьому заступник міністра зазначив, що зловживань нинішнім керівництвом підприємства наразі не було зафіксовано. "Проти Сергія Гомболевського сьогодні немає жодного встановленого факту скоєних особисто ним порушень. Якщо таке буде виявлено, тоді будуть застосовуватися кадрові рішення", - заявив раніше Пінкас.

Лесик також нагадав нагадує, що "ключові посади в "Борисполі" протягом довгого часу обіймають одні й ті самі особи, які замішані в корупційних схемах".

Активісти вже надіслали офіційні листи з викладеними фактами зловживань у "Борисполі" до Генеральної прокуратури, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та президента Петра Порошенка, але відповідей наразі не отримали. Окрім того, Лесик звинуватив заступника глави аеропорту Бориса Шахсуварова у подвійному громадянстві - України та Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram