ГоловнаЕкономікаБізнес

Обмеження на зняття валютних вкладів не зачепить більшості клієнтів, - банкір

Банківські вклади в Україні сьогодні залишаються найвигіднішим способом примноження коштів, запевняє експерт

Обмеження на зняття валютних вкладів не зачепить більшості клієнтів, - банкір
Фото: eizvestia.com

Введений Нацбанком тимчасовий порядок виплати великих валютних вкладів не торкнеться переважної більшості клієнтів банків - банкір:

"Введений Національним банком тимачсовий порядок виплати великих валютних вкладів не зачепить переважної більшості наших клієнтів, а точніше 96% або через розмір депозиту, або через валюту вкладу (більшість депозитів таки роблять у гривні). Але і для великих вкладників у валюті нічого страшного не сталося, власники валютних рахунків можуть отримати долари за кілька днів (а великі суми за тиждень-два). Обмежень щодо використання коштів за кордоном (з пластикових карт) жодних немає. Можна перерахувати долари в безготівковому вигляді", - так прокоментував введення НБУ тимчасового обмеження на зняття вкладів у готівковій валюті керівник найбільшого українського банку ПриватБанку Олександр Дубілет.

На думку банкіра, в новому порядку насправді немає жодних обмежень і для власників великих вкладів у валюті, гроші можна в будь-який момент перевести на інший рахунок або оплатити велику покупку, які за законом можуть проводитися тільки безготівковим платежем і в гривні, нотаріуси не мають права реєструвати угоди без оплати на рахунок. А готівку можна зняти в гривні, причому не переплачуючи за повторну конвертацію коштів.

"У нас в Україні не друкують долари і євро, їх доводиться завозити з-за кордону, і вже багато зарубіжних авіакомпаній починають обмежувати перевезення такої кількості цінностей, це питання безпеки, - зазначив Дубілет. - У цілому світі оплата готівкою обмежена і є ознакою нелегітимності коштів, у нас жодних обмежень на безготівковий переказ валюти немає, і я не можу уявити, навіщо мені в реальному сучасному світі готівка у розмірі понад півтори тисячі доларів на день, з валютою в кишені просто небезпечно ходити".

Банківські вклади в Україні сьогодні залишаються найбільш вигідним способом примноження коштів, тим більше, що банки стимулюють лояльних клієнтів, наприклад, відновлюючи всі відсотки за умови повернення достроково знятого вкладу. При цьому, сьогодні Нацбанк скасував раніше введені обмеження за платежами корпоративних клієнтів, які можуть проводити платежі в рамках залишків на своїх рахунках на момент здійснення платежу. Таким чином, за словами одного з провідних банкірів країни, вжиті НБУ і банками стабілізаційні заходи дозволять забезпечити банками безумовне виконання всіх платежів і зобов'язань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram