ГоловнаПолітика

Обама назвав нового посла США в Україні

Марі Йованович уже працювала в нашій країні.

Обама назвав нового посла США в Україні
Фото: armenia.usembassy.gov

Президент США Барак Обама повідомив, що новим послом в Україні стане Марі Йованович.

Про це повідомляє прес-служба Білого дому.

Діючий голова американської дипломатичної місії в Києві Джеффрі Пайєтт вирушить у Грецію.

Йованович народилася в Канаді в сім'ї емігрантів з Росії. У дитинстві разом з батьками переїхала в США, де закінчила Принстонський університет і Пушкінський інститут. 1986 року Йованович вступила на дипломатичну службу. Працювала в дипломатичних представництвах США в Могадішо (Сомалі), Лондоні (Великобританія), Москві (Росія) і Оттаві (Канада).

З серпня 2001 року по червень 2004 року Йованович працювала заступником американського посла і тимчасовим повіреним США в Україні. 2002 року вона першою порушила питання про порушення Україною санкцій проти Ірану у вигляді продажу Саддаму Хусейну партії радіолокаційних систем "Кольчуга".

Після України Йованович деякий час займала посаду старшого радника заступника державного секретаря США з політичних питань, після чого 2005 року вирушила послом у Киргизстан. 2008 року її перевели на посаду посла США у Вірменії, де вона пробула до літа 2011 року. Зараз дипломат працює деканом школи вивчення мов в Інституті дипломатичної служби Держдепартаменту США.

Йованович володіє російською мовою.

Нинішній посол Джеффрі Пайєтт продовжить роботу в Греції після трьох років в Україні. Він виконував обов'язки представника США в Києві із серпня 2013 року, а був призначений наприкінці липня. Попередні посли також у середньому перебували на посаді близько трьох років: Джон Теффт - з грудня 2009 року до липня 2013-го, Вільям Тейлор - з червня 2006 року до травня 2009-го, Джон Гербст - з вересня 2003 року по травень 2006-го, Карлос Паскуаль - з жовтня 2000 року до травня 2003 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram