ГоловнаПолітика

Генерал СБУ Третьяк пішов у "ДНР"

Сина можновладного силовика раніше затримали за шпигунство.

Генерал СБУ Третьяк пішов у "ДНР"
Александр Третьяк

Сепаратисти виклали в інтернет відео, на якому генерал-майор СБУ Олександр Третьяк заявляє про перехід на бік бойовиків.

На відео Олександр Третьяк на тлі банера так званого "міністерства державної безпеки" ДНР" протягом 20 хвилин "викриває" представників вищого керівництва України. При цьому чітко видно, що текст він читає із суфлера, який відображається в його окулярах.

Серед іншого Третяк каже, що брав участь у фальсифікації результатів минулорічних президентських і парламентських виборів, працюючи радником колишнього голови області Сергія Тарути. Також він стверджує, що в "ДНР" прийшов самостійно, і закликає своїх колишніх колег-військових скинути українську владу.

Варто зазначити, що в червні контррозвідка СБУ спільно з військовою прокуратурою ГПУ затримала сина Олександра Третяка, теж Олександра. 41-річного підполковника СБУ запідозрили в роботі на Головне управління розвідки Збройних сил Росії.

Олександр Третяк народився 25 січня 1951 року в селі Володимирівка (Волноваський район Донецької області). У 1975 році закінчив Харківський юридичний інститут.

З 1975-го по 2002 рік служив в органах КДБ СРСР і СБУ; з 2002-го по 2005 рік обіймав посаду заступника голови Донецької облдержадміністрації; з 2005-го по 2006 рік знову служив в органах СБУ; 2006 року був виконувачем обов'язків заступника голови, заступником голови Донецької облдержадміністрації.

2010 року Віктор Янукович відкликав Третьяка з пенсії і призначив керівником УСБУ в Луганській області, трохи пізніше присвоїв звання генерал-майора. Главою Луганського управління СБУ Третьяк працював до березня 2014 року. Після звільнення був радником тодішнього голови Донецької ОДА Сергія Тарути, в команді якого відповідав за питання внутрішньої політики та взаємодії із силовиками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram