ГоловнаПолітика

Гей-парад у Києві скасували

Amnesty International засмучена позицією Кличка

Гей-парад у Києві скасували
Фото: EPA/UPG

Організатори були змушені відмовитися від проведення 5 липня у столиці Маршу рівності, в якому мали взяти участь секс-меншини.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

"Amnesty International висловлює глибокий жаль з приводу нездатності київської міліції гарантувати адекватний захист для тих, хто висловив бажання взяти участь у Марші рівності, що був запланований на завтра", - сказано в повідомленні.

4 липня на зустрічі з оргкомітетом "КиївПрайд2014" міліція заявила про неможливість гарантувати безпеку демонстрантів з боку численної групи ультраправих контрдемонстрантів, які можуть прийти на захід озброєними.

"У результаті цього оргкомітет був змушений скасувати марш", - сказано в повідомленні.

Amnesty International нагадує українській владі, що права на свободу зборів і висловлювання думок є фундаментальними і Україна, як і інші держави, повинна поважати, захищати і забезпечувати їх без будь-якої дискримінації.

"Нездатність влади гарантувати право на свободу зборів і висловлювання думок розчаровує ще більше, враховуючи те, що активісти Євромайдану змогли досягти своєї мети через здійснення цих самих прав", - йдеться в повідомленні.

"Зневажливий підхід тих, хто повинен гарантувати повне здійснення цих прав без будь-якої дискримінації, був коротко узагальнений новим мером Києва і головою Київської міської адміністрації Віталієм Кличком, котрий закликав сьогодні організаторів скасувати захід, додавши, що зараз в Україні не час для таких "розважальних заходів", - зазначає Amnesty International.

Amnesty International закликає українську владу та київську міліцію наступного року обов'язково забезпечити охорону Маршу і захистити всіх, хто має намір взяти участь у ньому.

Нагадаємо, рік тому гей-парад у Києві пройшов від метро "Шулявська" до Кіностудії Довженка. Націоналісти, які збиралися йому завадити, на захід запізнилися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram