ГоловнаПолітика

Міноборони озвучило власну версію бронежилетного скандалу

Силовики звинувачують АМКУ в перекручуванні фактів

Міноборони озвучило власну версію бронежилетного скандалу
Фото: Кузьма Джунь

Міністерство оборони озвучило власну версію скандальної закупівлі 28 тис. бронежилетів для армії у відповідь на роз'яснення Антимонопольного комітету.

Як раніше повідомляли, АМКУ відкинув звинувачення Міноборони у блокуванні цього тендера. Комітет заявив, що міністерство 12 травня застосувало для закупівлі бронежилетів процедуру відкритих торгів, хоча з 9 травня набули чинності зміни до законодавства, що дозволяють здійснювати закупівлю для потреб армії за спрощеною процедурою протягом 7-10 днів. Обрана процедура передбачає механізм оскарження, який може суттєво затягувати процес закупівлі, що й сталося.

18 червня в комітеті була зареєстрована скарга фірми "Аммо С", за законом, АМКУ не мав підстав не взяти її до розгляду. Вранці 20 червня в.о. міністра оборони Михайло Коваль публічно звинуватив АМКУ у зволіканні із закупівлею, але вже ввечері того дня колегія АМКУ розглянула скаргу і відмовила ТзОВ "Аммо С" у задоволенні вимог.

Прес-служба Міноборони в понеділок оприлюднила заяву, в якій сказано, що АМКУ перебрехав деякі деталі цієї закупівлі.

Наприклад, процедуру відкритих торгів обрано тому, що рішення про проведення тендера ухвалено ще 30 квітня, коли була чинною стара версія закону про держзакупівлі. 12 травня, день, про який говорять у АМКУ, - це дата публікації оголошення про тендер. До того ж спрощена процедура, введена з 9 травня, триває не 7-10, а мінімум 17 діб, стверджують у Міноборони. А на практиці переговори можуть зайняти від 20 до 35 днів.

Військові також зазначають, що закон про держзакупівлі дозволяє АМКУ розглядати скарги без призупинення процедури закупівлі. Враховуючи ситуацію в Україні, комітет міг розглянути скаргу "Аммо С" у день її отримання, а не очікувати 20 числа.

Нагадаємо, в п'ятницю Коваль на засіданні Верховної Ради заявив, що Антимонопольний комітет України зупинив закупівлю бронежилетів за державні кошти. Коваль повідомив, що Міноборони відкрило тендер на закупівлю 28 тис. бронежилетів для армії, проте рішенням постійної адміністративної колегії АМКУ від 18 червня вирішено призупинити закупівлю.

Після цього Генеральна прокуратура повідомила, що почала кримінальне провадження у зв'язку з блокуванням закупівлі бронежилетів Антимонопольним комітетом України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram