ГоловнаПолітика

Правозахисник подав до ЄСПЛ позов про неможливість оскаржити мовний закон

Громадянин повинен мати змогу оскаржити закони, вважає він.

Правозахисник подав до ЄСПЛ позов про неможливість оскаржити мовний закон
Виталий Куприй
Фото: http://sobitie.com.ua

Дніпродзержинський правозахисник Віталій Купрій подав до Європейського Суду з прав людини позов про неможливість оскаржити в Україні мовний законопроект.

Про це повідомив сам Віталій Купрій, інформує "Радіо "Свобода".

За його словами, він скаржиться до Європейського Суду на невиконання Україною вимог частини 1 статті 6 Міжнародної конвенції про захист прав людини, яка передбачає право кожного на розгляд його справи в суді.

Як повідомив правозахисник, він спробував оскаржити рішення Верховної Ради щодо затвердження Закону "Про засади державної мовної політики" в українських судах і наштовхнувся на перешкоди.

"Я звернувся до адміністративного суду й отримав постанову Вищого адміністративного суду, який вказує, що оскарження законів входить до компетенції Конституційного Суду України. А в Конституційний Суд не можу звернутися, оскільки законодавство цього не передбачає. Скарга до Європейського Суду стосується порушення права кожного на захист у суді своїх прав і законних інтересів. Я не заперечую самого закону, оскільки його ще не підписано, а тільки те, що у людей в Україні немає такого права - оскаржити рішення Верховної Ради", - сказав Віталій Купрій.

За його словами, нині він чекає на відповідь із Європейського суду з прав людини, однак із досвіду знає, що це буде "не швидко". В Україні правозахисник має намір ініціювати кампанію, щоб домогтися надання громадянам права оскаржити закони й інші рішення, ухвалені Верховною Радою.

Щодо самого законопроекту, то його правозахисник вважає, що порушено "право людини на вільний розвиток своєї особистості" і він "штучно обмежує функціонування української мови".

Нагадаємо, 3 липня Рада затвердила Закон "Про засади державної мовної політики", ініційований народними депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком. Його було ухвалено 248 голосами. Разом із тим опозиція заявила, що закон прийнято з порушеннями, депутати почали відкликати свої голоси.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram