ГоловнаПолітика

Ситуація в Україні ніколи не була настільки складною, як нині - Кваснєвський

Екс-президент Польщі вважає, що Путін посилить свій тиск на українську владу.

Ситуація в Україні ніколи не була настільки складною, як нині - Кваснєвський
Фото: EPA/UPG

Ситуація в Україні ніколи не була настільки складною, як нині.

Про це під час "Вроцлавського глобального форуму" заявив екс-президент Польщі Олександр Квасневський, повідомляє власний кореспондент LB.ua з Вроцлава.

"Ви запитуєте мене, чи маргіналізується Україна? І я відповім: так, - заявив він. - Ситуація, в якій перебуває Україна, ще ніколи не була такою складною, як нині - за всі роки своєї незалежності. Кажу це як людина, яка залучена в українські справи від початку незалежності".

За словами Олександра Квасневського, є три головні аспекти, що визначають актуальну ситуацію в Україні. Перший - це глобальна економічна криза, а також криза європейська. "Кризова Європа, яка переймається власними проблемами, - дуже складний співрозмовник для України, - зазначив екс-президент Польщі. - Але заморожування процесу прийняття рішень з Україною - це велика помилка Євросоюзу".

Другий аспект - інтереси Росії. "Путін будує Євразійський союз - як союз економічний і політичний. Про це він чітко сказав у своїй інавгураційній промові, - говорить Олександр Квасневський. - І наприкінці свого 6-річного президентського терміну він вочевидь захоче сказати: "Коли я прийшов - були руїни, Росія була слабкою. А сьогодні ми сильні, ми відродили якусь подобу СРСР". При цьому Путіну в Євразійському союзі потрібна Україна. Тому в найближчі кілька років пресинг на Україну зростатиме. Путін буде використовувати жорсткі та м'які методи тиску. Жорсткі - на кшталт підвищення цін на газ і нафту, м'які - через інвестиції, культурну інтервенцію, акцент на спільності мови та традицій".

Третій аспект - це внутрішньополітична ситуація в Україні. "Нам здавалося, що з приходом Януковича почалася консолідація влади і закінчилася анархія останніх років. І спочатку влада України демонструвала результати, в тому числі й у європейському напрямі, - зауважив Олександр Квасневський. - Але українська влада виявилася не готова до децентралізації, до демократизації, що важливо для входження в ЄС, не почала ефективної боротьби з корупцією і не демонструвала прагнення до побудови правової держави. Справа Тимошенко та членів її Кабінету Міністрів, наприклад, Луценка, - це політично мотивовані справи. Вони демонструють відсутність правової держави. У підсумку Україна ще більше розділена, ніж 2004 року".

Нагадаємо, сьогодні почав свою роботу "Вроцлавський глобальний форум" (Польща). Одна із секцій форуму присвячена українському питанню - "Україна: балансування на межі".

Україну на форумі представляє перший віце-прем'єр-міністр Валерій Хорошковський, радник Президента Ганна Герман, лідер партії "УДАР" Віталій Кличко. У заході також бере участь делегація Інституту Горшеніна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram