ГоловнаЕкономікаФінанси

Борги найбільших українських бізнесменів у рази більші, ніж заплановано отримати від МВФ, - журналіст

Складено список найбільших бізнесменів-боржників.

Борги найбільших українських бізнесменів у рази більші, ніж заплановано отримати від МВФ, - журналіст
Фото: job-sbu.org

Борги найбільших бізнесменів у рази більші, ніж Україна планує позичити в Міжнародного валютного фонду (МВФ) до 2018 року.  Про це йдеться в статті "Бізнес задзеркалля" Андрія Каута в одному з бізнес-видань, пише "РБК-Україна".

Зокрема, видання оцінило розмір боргу великих бізнесменів перед вітчизняними й іноземними банками, іншими кредиторами та зіставило борг із вартістю їхніх активів, зазначеною в публічних дослідженнях статків найбагатших українців. "Найбагатші люди країни насправді жебраки. Судячи зі стану їхнього бізнесу, вони ніколи не зможуть повернути свої борги", - йдеться в статті.

Найбільшим боржником, за оцінками автора, є Ігор Коломойський, сума боргів якого склала 16,128 млрд дол. супроти вартості активів в 1,100 млрд дол. "Мінус 120 млрд грн - стільки становила "діра" в капіталі ПриватБанку, фінансової серцевини бізнес-імперії "Приват". Частка Коломойського в банку становила 49,98%. Тож його борги - 60 млрд грн. Діра утворилася в результаті кредитування пов'язаних з власниками банку компаній, багато з яких виявилися в офшорах. Для порятунку ПриватБанку держава була змушена його націоналізувати і взяти під контроль. В іншому разі банк довелося б ліквідувати, і сума вкладів, що підлягають виплаті, склала б 90 млрд грн - це стільки само, скільки довелося виплатити вкладникам усіх виведених з ринку неплатоспроможних банків за два роки. У решти бізнесів Коломойського також борги: зокрема в компанії МАУ - 1 млрд грн, у компанії "Укрнафта" - близько 12 млрд грн", - пише автор.

Серед найбільших боржників у переліку видання і співвласник групи Індустріальний Союз Донбасу Сергій Тарута (борг - 3 млрд дол.), і власник Ferrexpo Костянтин Жеваго (борг у 2,942 млрд дол., причому 2,892 млрд сформовано через власний банк). "Заборгованість банку "Фінанси і Кредит" перед населенням становить 17 млрд грн, з яких 10,5 млрд грн компенсовано з ФГВФО за рахунок державного бюджету. Бізнесмену належить відповідати в суді за неповернуте рефінансування банку в розмірі 1,4 млрд грн, заставою для якого виступає його особисте фінансове поручительство. Загальна сума заборгованості за рефінансування перед НБУ становить 7,1 млрд грн.

Компанія АвтоКрАЗ також має проблемну заборгованість перед державним Ощадбанком на суму 1,3 млрд грн, у зв'язку з чим тривають судові розгляди. У травні 2016 року Ощадбанк подав до Господарського суду Полтавської області заяву про визнання АвтоКрАЗу банкрутом. Загальна сума збитків, завданих державі, становить 17,5 млрд грн", - наголошено в публікації.

У рейтингу топ-20 найбільших боржників також опинилися брати Андрій і Сергій Клюєви (борг - 1,483 млрд дол.), Ринат Ахметов (5,231 млрд дол.), Леонід Клімов (борг 346 млн дол.). "Бізнес-імперію" Клімова становить фінансова група "Примор'я", яка контролює одеські ринок "Привоз" і всі будівництва навколо нього, три готелі "Чорне Море", ЦУМ, футбольний клуб "Чорноморець" і парк Шевченка в Одесі. У 2011-2014 рр. компанії, пов'язані з Клімовим, узяли кредити в Імексбанку на 10,2 млрд грн, чимало з них було видано під заставу стадіону "Чорноморець". У 2011 році ФК "Чорноморець" під заставу своєї бази і частини "Нового Привозу" взяв кредит на 40 млн дол. в Сбербанку Росії. У 2009-2014 рр. контрольований Клімовим Імексбанк отримав два стабілізаційні кредити від НБУ на суму 3,4 млрд грн, з яких погашено тільки 400 млн грн, а 2013 року було видано ще один кредит на 300 млн грн. ФК "Чорноморець" не повернув кредит, узятий у Сбербанку Росії. Сбербанк Росії виграв суд першої інстанції з позовом на суму понад 1 млрд грн. У 2015 році Імексбанк був визнаний неплатоспроможним. Загальний збиток, заподіяний державі в результаті діяльності групи, складає 8,1 млрд грн", - пише автор.

Крім того, до двадцятки найбільших боржників країни перед державою, бізнесом і населенням також увійшли сім'я Гута (агрохолдинг "Мрія", борг 1,297 млрд дол.); Віктор Нусенкіс (група "Донецьксталь", борг 1,1 млрд дол.); Віктор Поліщук (мережа побутової електроніки "Ельдорадо", ТЦ "Гуллівер" і банк "Михайлівський", борг 769 млн дол.); Станіслав Березкін (група "Креатив", борг 704 млн дол.); Юрій Іванющенко ("Азовзагальмаш", борг 546 млн дол.); Володимир Костельман ("Фоззі Груп" - найбільші роздрібні мережі країни "Сільпо" і "Фора", борг 404 млн дол.) та інші бізнесмени, які вважаються в Україні найбагатшими людьми. Головним двигуном зростання їхніх бізнес-імперій були позичені гроші, які бізнесмени активно залучали за кордоном і в Україні, в тому числі - через власні банки, йдеться в статті.

"Чужі гроші не можуть допомогти, якщо немає довгострокової стратегії і правильної бізнес-моделі", - підсумовує автор. Загальна сума боргів, яку двадцять найбільших боржників України повинні повернути кредиторам, державі і населенню, становить понад 40 млрд дол. При цьому, як повідомляли ЗМІ, сума траншів МВФ, які розраховує залучити уряд України до 2018 року, становить 9,9 млрд дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram