ГоловнаПолітика

Харчуванням в армії повинні займатися тільки аутсорсери, - представник НАТО

В арміях альянсу солдатів годують цивільні компанії.

Харчуванням в армії повинні займатися тільки аутсорсери, - представник НАТО
Фото: Макс Левин

Міноборони України не повинно відмовлятися від аутсорсингу у сфері харчування військовослужбовців, якщо українська армія взяла курс на досягнення стандартів НАТО. Продовольчим забезпеченням та організацією харчування в країнах альянсу займаються виключно спеціалізовані комерційні компанії, які залучені до роботи на умовах аутсорсингу.

Про це в Києві заявив представник Агентства з матеріально-технічного забезпечення та закупівель НАТО (NSPA) Бюлент Тюдеш, пишуть "Українські новини".

"В арміях країн НАТО для забезпечення солдатів харчуванням використовується аутсорсинг, тобто цивільні компанії", - пояснив він.

За словами представника NSPA, рідкісні винятки існують, але всі супутні роботи з прибирання приміщень, миття посуду й інші господарські функції виконують цивільні фірми, а не військовослужбовці. "Але щодо миття посуду і прибирання - все на аутсорсингу", - наголосив Бюлент Тюдеш.

Він також зазначив, що армії НАТО переважно не вдаються до послуг "військових кухарів» навіть під час військових операцій, коли використання обладнання для приготування їжі неможливе. У таких випадках солдатам видають пайки, які називають "раціонами".

Коментуючи ініціативи децентралізації системи продовольчого забезпечення у Збройних Силах України, представник НАТО розповів, що в Альянсі закупівлю послуги з надання харчування не ділять на дрібні контракти. Адже вимоги до компаній-постачальників досить жорсткі. Необхідне найсуворіше дотримання всіх стандартів - від гігієни до охорони праці. Зрозуміло, що дрібні фірми, які не мають досвіду, не зможуть забезпечити належний рівень виконання контракту, але й монополізація одним контрактером всієї армії теж не вітається.

"Не може в державі бути один виконавець робіт для всієї армії", - говорить представник НАТО.

Коментуючи витрати на харчування військовослужбовців Альянсу, він розповів, що єдиного стандарту не існує, і сума варіюється в певному діапазоні, але вона набагато вища, ніж в українській армії, де на харчування військовослужбовця витрачають близько 58 гривень на добу.

"Щодо витрат на харчування військовослужбовців армій країн НАТО, вони залежать від країни і як побудовано процес. Як приклад можу навести бійців НАТО в Афганістані, там триразове харчування, яке коштує близько 20 євро на добу на військовослужбовця (більш ніж 500 гривень - Авт.). Солдат їсть скільки хоче", - наголосив Бюлент Тюдеш.

Нагадаємо, Мінооброни на базі двох військових частин у Львові й Одесі проводить експеримент з відмови від аутсорсингу в організації харчування військовослужбовців. Народний депутат Дмитро Тимчук і екс-міністр оборони Анатолій Гриценко заявили, що це суперечить завданням, яке дав Президент України міністрові оборони Степану Полтораку - перевести українську армію на стандарти НАТО. Експерти також розкритикували спробу проводити закупівлі продовольства на рівні командирів частин, оскільки це економічно недоцільно, загрожує зниженням контролю і ризиками корупції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram