ГоловнаБлогиБлог Юрія Солов'я

Як вберегти Херсон від сепаратизму

В п’ятницю їздив до Херсона на сесію облради.

Суспільно-політичну ситуацію у всіх південно-східних регіонах обов’язково детально відслідковувати саме зараз. Зерна сепаратизму саджали та вирощували в Луганській та Донецькій областях останні 10 років. Людям розповідали про начебто порушення їхніх прав, загрозу мові та «бандерівців», що прийдуть з гір та їстимуть шахтарських дітей на сніданок. В 2014-му ми отримали врожай.

Тепер життя тих, хто повірив у ці нісенітниці, перетворилось на пекло. Причому ті, хто це видумував, не покарані, вільно їздять по Європі та живуть в Києві. Але зараз хочу сказати про інше.

Але ж антиукраїнські настрої активно поширювали не тільки в Донбасі, але й на півдні України.

Здавалося би, мешканці інших регіонів могли на жахливому прикладі зруйнованих війною міст та селищ Донбасу побачили та зрозуміти, до чого призводить сепаратизм та антиукраїнська пропаганда. Вони ж на власні очі бачать, як «бандерівці» збирають для них гуманітарну допомогу, приймають в своїх містах, допомагають з роботою. І воюють за звільнення їх рідної землі.

Краще за інших це повинні розуміти ті, до кого агресор найближче – мешканці Херсону та області. Саме тут тепер південний кордон, – небезпека. Тут повно людей, що змушені були виїхати з Донбасу, рятуючись від агресії Росії.

27 січня парламент прийняв рішення про визнання РФ країною-агресором. При цьому 30 січня в Херсоні від фракції комуністів на сесії виступав депутат Таранавський, який «засуджував українську владу», говорив про «громадянську війну».

Ось відео.

Це якийсь паралельний вимір. З одного боку - майже рік минув з початку військової агресії Росії проти України. Анексовано Крим, влаштовано криваву війну в Донбасі. Загинуло вже більше 5 тисяч мирних українців, теракти щотижня: Волноваха, Донецьк, Маруіполь; щоденні звіти: загинуло 2,3,10 людей.

З іншого боку – депутат від КПУ ледь не з «вашингтонським обкомом» та «світовою закулісою». Депутати кричать йому «Ганьба!», «Закрий рота!», а він продовжує про своє. Що він скаже далі? «Путінввєдівойска»?

Я вже звернувся до керівника СБУ в Херсонській області та прокуратури регіону з вимогою розібратись з цим депутатом і притягнути його до відповідальності. Вважаю, що після 27 січня всі заяви про «громадянську війну» можна трактувати як заклики до сепаратизму.

Але чому депутат-комуніст продовжує в своєму дусі?

Тому, що Валерій Голенко не покараний за те, що на початку березня минулого року провів сесію облради, в рішенні якої було написано «залишаємо за собою право звернутись до братнього російського народу за військовою підтримкою». Але тепер, коли найманці з РФ руйнують Станицю Луганську та Щастя, Голенко мирно живе в Києві. Як і мер Луганська Сергій Кравченко, який сприяв терористам в організації псевдореферендуму у травні і виступав на мітингах під російськими прапорами, як інші його однопартійці.

Коли вони зраджували Україну, вони планували, що з Луганськом та Донецьком буде так, як було з Кримом – швидко та без крові.

На що розраховують херсонські комуністи, що кличуть біду у власний дім?

Юрій Соловей Юрій Соловей , Народний депутат України, група партії "УДАР", фракція БПП
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram