ГоловнаПолітика

Янукович будує собі в Криму приватне князівство Монако

Віктор Янукович полюбляє привласнювати найшикарніші заповідні та святі місця України.

Янукович будує собі в Криму приватне князівство Монако

Взяти, хоча б «Міжгір’я». Свого часу, на території нинішньої резиденції Президента, був великий козацький монастир. Подейкують, саме тут сховали славнозвісну бібліотеку Ярослава Мудрого.

Ліси під Сухолуччям відомі тим, що на територію Дніпровсько-Тетерівського лісомисливського господарства громадян пускають лише за перепустками. Тож Янукович може насолоджуватися 30 тисячами га лісу, якщо не одноосібно, то у «вибраному» товаристві. Втім, це – не повний список заповідних володінь Януковича.

Родина Віктора Федоровича облюбувала собі також місцинку в Криму. Конкретно - в державному заказнику на мисі Айя, що в перекладі означає Святий.

«Міжгір’я» було не саме

Про нові рекреаційні угіддя Віктора Федоровича автор дізнався навіть не побувавши на півострові. Як це не смішно, інформація знайшла автора в холі Бориспільського пологового будинку, де маніпусінький телевізор показував так кепсько, що мамочки з немовлятами гаяли час за розмовами про (ні, не про Януковича, хай собі не мріє) відпочинок на морі.

Поміж пустою балаканиною про пляжі, гори, краєвиди.., вуха автора раптом вловили знайоме прізвище. «Мис Айя такий чудовий, - захоплено розповідала одна вагітна. - Там такий заповідник! Шкода, його закрили для прогулянок, кажуть, купив син Януковича».

Звичайно, я не могла не зацікавитись. І взялася перевіряти. Результат: знайома з пологового мала рацію - без Януковича на мисі Айя не обійшлося. Чималий шмат території там був приватизований тими самими «человечками», що приватизовували «Міжгір’я». І в той самий час, що «Міжгір’я». Тобто у липні-жовтні 2007 року, коли Віктор Федорович був прем’єром.

Якщо конкретно, то на мисі Айя родиною нинішнього Президента було приватизовано базу відпочинку шляховиків «Мис Айя».

Обурений народ затер букву «Т» в слові Адміністрація

На рекламних сайтах можна прочитати: база відпочинку являла собою сучасну чотирьохповерхову будову з номерним фондом на 86 місць. «В зеленому урочищі «Батилиман», на схилі, що спускається до моря, розташовано ще 45 дерев’яних котеджів. З заходу територія сусідить з державним заказником «Мис Айя», має власний дрібногальковий пляж в 150 м від головного корпусу». Це, так би мовити, про матеріальне. Тепер - трохи «лірики». Також з інтернету: «Можна отетеріти від захоплення і здивування: раптово перед очима постає гігантська скеля, що гордо здіймається над морем. Це - мис Айя. Здавалося, всі емоції вже забрали Форос, Тесселі, Меллас. Але скеля Айя здатна здивувати кожного: прямо з пучини морських вод здіймається вгору на 600 метрів фантастична піраміда, створена не людьми, а природою. Навряд чи десь є інша така...». Очевидно Віктор Федорович погоджується з такою характеристикою краєвиду зі своїх угідь.

Скелі мису Айя

Все це багатство було приватизоване 21 серпня 2007 року через Фонд Державного Майна України за смішні кошти 6 млн. 360 тисяч грн. Валентина Семенюк постаралася зробити приємне тодішньому прем’єру, хоча при цьому явно не обійшлося без порушення закону.

Прокуратура Криму в тому ж році звинуватила ФДМ у незаконній приватизації об'єкту. За даними відомства, чиновники істотно знизили вартість майна. Було навіть порушено кримінальну справу. Однак, коли в прокуратурі розібралися: хто за оборудкою стоїть – справу закрили.

Треба сказати, база була приватизована невдовзі після реконструкції. Зробленої, як часто буває, за державні кошти, адже йшлося ще про базу відпочинку шляховиків Державного підприємства «Укравтодор». Крім нерухомого майна під приватизацію потрапив парк – 3,5 га. До речі, ринкова ціна лише на один га цієї землі в 2007 році була такою, скільки структури Януковича заплатили за все майно і землю разом узяті.

А тепер про Януковича

Встановити причетність родини Януковича до приватизації бази «Мис Айя» допомогла постанова Вищого господарського суду за 2009 рік № 5020-6/083. Документ є у вільному доступі для всіх бажаючих.

Головний корпус бази відпочинку «Мис Айя»

Завдяки постанові автор встановив, що База відпочинку «Мис Айя» «за адресою: урочище Батіліман, Севастопольська зона ПБК, 33, а саме: спальний корпус літ."А" загальною площею 3 273,40 кв.м, будівля медпункту літ."Б" загальною площею 17,00 кв. м, будівля дизельної літ. "З" загальною площею 54,30 кв. м, будівлі каналізаційних насосних літ. "Ж" загальною площею 60,00 кв.м, і літ "Е" загальною площею 59,80 кв.м.», та 3,5 га парку для обслуговування будівель було приватизовано ТОВ «Арктур-Крим».

Далі - справа техніки. Через Мінстат автор дізнався: фірму зареєстровано в Сімферополі. В час приватизації пансіонату «Мис Айя», засновниками підприємства виступали: Мотузок Владислав Іванович (доля внеску в статутний фонд - трохи більше 600 грн.) та ТОВ «Укркиївресурс» (внесок у фонд майже 7 млн. грн., які і було заплачено за базу відпочинку).

Отже, фактичним власником підприємства було ТОВ «Укркиївресурс», Мотузка - з його копійками - можна не брати до уваги. Як далі встановив автор, ТОВ «Укркиївресурс» зареєстрований у Броварах, по вулиці Кірова, 90, кв. 16. Його директор та єдиний засновник - донеччанин Добнєв Михайло Сергійович.

Ось ми і підібралися до Януковича...

Тому, що Добнєв Михайло Сергійович відомий журналістам, що досліджували бізнес родини нинішнього Президента. Він, зокрема, є засновником ТОВ «Веспром» - фірми, на яку було оформлено яхту (нині її продано) старшого сина Януковича «Центуріон».

Щоправда, у Добнєва доля у ТОВ «Веспром» маленька. Велика - у Колесника Олександра Юрійовича. Він відомий «Януковичезнавцям» тим, що є основним «технічним» засновником фірм старшого сина Януковича.

Наприклад ТОВ «Українсько-інвестиційний союз», що будує яхт-клуб, рекреаційний комплекс та реставрує історичні будинки на набережній в Балаклаві. В останній фірмі у Колесника доля 40 грн., у Олександра Януковича - 4 млн.

Цей же Колесніков є засновником ТОВ «Делліт» - охоронної фірми, чиї бійці патрулюють «Міжгір’я» та ліси під Сухолучям. У автора з представниками «Делліту» якось сталася досить приязна розмова в Дніпровсько-тетерівському лісо-мисливському господарстві. Вони обіцяли камеру розбити, а журналістів – «вивезти і випотрошити».

Але найцікавіше - далі. На тій самій адресі в Броварах, де зареєстроване «Укркиївресурс», записане і ТОВ «Дом лісника», що приватизувала дві колишні резиденції Кабіміну в лісах під Сухолуччям (де так любить полювати на кабанів Янукович).Там само зареєстровано ще кілька фірм, серед яких - ті, де директорами та засновниками є Олександр Юрченко та Павло Литовченко – основні технічні персонажі, що оформлювали приватизацію «Міжгір’я». Зокрема, вони виступали засновниками ТОВ «Танталіт» та Благодійного фонду «Відродження України», на які записано майже все майно та землі «Міжгір’я».

Отже, старі обличчя в новій п’єсі.

База відпочинку «Мис Айя» однозначно потрапила в активи родини Януковича.

Щоправда, треба додати, що ТОВ «Актур-Крим», що приватизувала мис Айя, нині не існує. Підприємство було ліквідоване в 2008 році. Одразу, як тільки в інтернеті поповзли чутки про причетність до справи родини Януковича.

Певно, замітали сліди. Однак, недолуго, бо рішення Вищого господарського суду України, - в якому фігурувала інформація, що перед ліквідацією ТОВ «Арктур-Крим» передала все майно ТОВ «Норд-2007» - залишилося. Проте від зміни назви нічого не змінилося. «Норд-2007» - те ж саме, що «Арктур-Крим», зокрема має того самого директора Лошакова Володимира Ігоровича.

Також у 2008 Янукович розширив свої володіння на мисі Айя. Згідно рішення Севастопольської міської ради №4355 від 20.05.08, у зв’язку з добровільною відмовою, припинено право постійного користування державного підприємства "Лікувально-реабілітаційний центр для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС імені В.Т.Гуца" земельною ділянкою площею 4,1341 га, яка розташована в урочищі Батіліман, Севастопольська зона ПБК, 33. Вона була передана в оренду на 25 років ТОВ «Норд-2007». Простими словами: до володінь родини Януковича був приєднаний пляж довжиною 900 метрів.

Пляж бази відпочинку Мис Айя

Дорога до пляжу Януковичів

Терор на Святому мисі

Після того, як родина Януковича відхопила собі шматок Айя, там почався терор простих відпочиваючих. Мотивуючи «охороною екології», зникаючих видів тварин та рослин, закрили прохід простих смертних у державний заказник, що розкинувся навколо приватизованої території.

Що особливо цікаво – залізний паркан, яким огородили приватну територію Януковичів, перегородивши також дорогу, що веде в заказник, й частину території самого заказника. Дописувачі на інтернет-форумах звертали увагу: заповідник та приватну базу вартують одні й ті самі охоронці, які часто поводяться з простими відпочиваючими грубо та зухвало.

Доріжка через заказник Айя тепер закрита для простих людей

Наведу лише один допис громадянина Володимира Васильєва (мовою оригіналу):

«Если раньше можно было свободно пройти по тропе, вдохнуть целебный запах можжевельников, полюбоваться живописными отвесными скалами, подходящими к морю – то ныне тропа и доступ в заказник перекрыты «экологами». Беру это слово в кавычки, потому что эти люди хоть и прикрываются «ксивами» каких-то Севастопольских и Киевских экологических организаций, на самом деле являются охранниками, нанятыми арендатором.

Если жаждущий пообщаться с природой заказника «Мыс Айя» все же проникнет на его территорию – над ним немедленно нависнет угроза физической расправы.

В этом году рейдеры пошли «зачищать» территорию дальше в заказник.Теперь их объектом стал труднодоступный пляж, именуемый в ряде публикаций и в средствах массовой информации как пляж Затерянного мира…

В один из таких наездов один из таких «экологов» несколько раз выхватывал пистолет и наставлял его на различные предметы, затем извлек нож и в ярости проткнул им около двух десятков баллонов с питьевой водой, оставив, таким образом, людей в труднодоступном месте в жару без воды…

Когда против четырех рейдеров встали восемь рослых парней – один из «экологов», испугавшись, немедленно по мобильному телефону связался с… боссом из Киева. Босс из Киева, оказывается, живо интересовался ходом «природоохранных операций» (когда такое было?) и, вероятно, позвонил еще дальше. Примерно через час на быстроходном пограничном катере с мигалкой примчалось из Балаклавы подразделение ОМОН в бронежилетах и с автоматами. Завидная оперативность, если учесть, что по морю следовало преодолеть 13 километров!»

Недоступний пляж під мисом Айя

Дописувачі форумів пояснюють «природоохоронну» завзятість тим, що не лише база відпочинку «Мис Айя», а і весь заказник потрапив у власність Януковича.

До речі, подібні припущення не є чимось неймовірним - мають раціональне зерно, бо насправді заказник нині знаходиться в приватних руках.

9 квітня 2008 року Севастопольська міськрада передала майже 14 тисяч га – все узбережжя від Балаклави до мису Айя приватній структурі ТОВ «Орлинівське мисливське господарство» на 25 років в оренду за смішні кошти - 500 тисяч грн. в рік.

Депутатів, що передали землю мисливцям, не насторожив той факт, що більшість земель належить до заповідного фонду, де полювання заборонене. Що може свідчити: орендар має дуже потужне лобі.

Щоправда, автор не знайшов жодних доказів причетності родини Януковича до ТОВ «Орлинівське мисливське господарство». Але інтересів Януковичів в заказнику свято дотримуються.

Наприклад, в цього річ на день народження Віктора Федоровича - коли він мав навідатись на кілька днів в Крим - з заказника «Мис Айя» (об’єднаними зусиллями охорони, міліції та працівники МНС) повиганяли всіх відпочиваючих.

Вигнали навіть з пляжів, де люди офіційно заплатили по 15 гривень «з носа» за стоянку. В Управлінні міліції в Севастополі такий крок пояснили «небезпекою виникнення пожежі і загрозою яку вона несе для міста - вибухонебезпечної зони». Хоча від тих пляжів до Севастополя – десять кілометрів і між ними - Балаклавська бухта.

Скелі мису Айя

Чому мовчить опозиція

Ситуація з мисом Айя відома не лише туристам-шанувальникам гірського Криму, а також і багатьом політикам, зокрема з опозиції. Наприклад, точно відома Сергію Куніцину.

Ще у 2009 році, будучі на посаді керівника Севастополької державної адміністрації, він заявив: «Городской совет в прошлом году выделил земли Януковичу, Азарову, их помощникам и советникам, «верхушке» Партии регионов. И на распоряжениях, по которым эта земля выделена, есть виза председателя горсовета В.Саратова. И эти документы имеются у нас. Я бы никогда этого не говорил, но меня вынудили. Я предупреждал лидеров Партии регионов, и местного их лидера – Саратова: «на воре шапка горит». Не надо называть нас «ворами», если сами десятками, сотнями, тысячами гектаров своим партийным вождям землю «за три копейки» или бесплатно отдаете».

Куніцин пообіцяв: якщо і далі на нього тиснутимуть - він все розкаже. Однак мовчить до цього часу. Вірогідно, є причини.

Є причини і у деяких впливових депутатів від БЮТ. Хоча історія їм відома в деталях. Так, відомий кримський бютівець Андрій Сенченко є сусідом Януковичів і на мисі Айя (колишня база відпочинку міноборони «Таврида») і на набережній в Балаклаві.

База відпочинку «Мис Айя» родини Януковичів з висоти пташиного польоту

Чи надовго? Вже в цьому році в яхт-клубі Сенченка в Балаклаві («Золотий символ») СБУ організувала маски-шоу. Окрім того, клубу - у самий розпал сезону – відключили електрику та воду.Очевидно панове з опозиції вважають, що якщо вони мовчатимуть, на них менше тиснутимуть?

Що можна Єжелю, то іншим - в’язниця

Цьогоріч почали активно відчужуватися все нові ділянки узбережжч поблизу приватних володінь Януковича. Звичайно - в інтересах родини Віктора Федоровича.

Зокрема, старшому сину Януковича цікаво розширити свої землеволодіння в Балаклавській бухті. Нині він є власником фірм, які викупили та розбудовують частину Балаклавської набережної в районі будинку Лесі Українки.

Будинок Лесі Українки, відреставрований фірмами Януковича

Янукович-молодший має амбіції побудувати в Балаклаві яхт-клуб. Однак навпроти його частини набережної, Балаклавська бухта доволі вузька. Для яхт класу «Бандідо» там затісно.

В Балаклаві вважають, що на цій яхті плаває старший син Януковича

Цілком можливо, акваторіальні проблеми сина Януковича породили проблеми з СБУ у його сусіда бютівця Андрія Сенченка. Однак Олександр Вікторович має можливість вирішити їх не лише за рахунок бютівця, а за рахунок Міністерства оборони.

30 червня цього року нинішній міністр оборони Михайло Єжель видав наказ про відчуження майна ДП Міноборони — Балаклавського судномеханічного заводу «Металіст». Цікаво, що за аналогічний підпис під планом санації іншого державного підприємства «Феодосійського судомеханічного заводу» нині сидить попередній керівник міністерства оборони пан Іващенко.

Нинішній міністр прийняв таке ризиковане рішення, аби тільки зацікавлені особи могли приватизувати найцінніше майно «Металісту» - землю. Зокрема під приватизацію йде 8,4 га районі бухти «Балаклави», якраз по сусідству з набережною Януковича-молодшого та 1,8 га землі в урочищі Батілиман – мис Айя, які були виділені держпідприємству для розміщення там бази відпочинку. Можливо, це рішення Єжеля є відповіддю на питання: чому саме він, маловідомий персонаж, а не знаний Олександр Кузьмук, очолив оборонне відомство.

І це ще не все. В районі мису Айя, знов таки по-сусідству з нинішніми володіннями Януковича, нині триває процес відчуження, ще одного ласого шматочка - бази відпочинку «Батилиман», що розкинулася на 10 га землі. Протягом жовтня місяця в Донецького господарському суді (!) активно слухаються справи про банкрутство Комунального підприємства Севастополя - «Севтролейбуса». Задіяна схема, за якою комунальне підприємство - за борги в 10 млн. грн. - втрачає база відпочинку. Базу, де лише вартість майна складає кілька мільйонів доларів. Цікаво, що представником приватного підприємства, що банкротить «Севтролейбус» є заступник голови міської Адміністрації Севастополя І. В. Локтіонов, поновлений на посаді нинішньою владою. Він колись працював з БЮТ, а потім пристрасно підтримав Віктора Януковича, за що нова влада віддячила йому посадою.

Хоча можливо посада йому дісталася авансом, її ще треба відпрацювати в Донецькому господарському суді. Розвиток подій покаже…

П.С.Автор продовжить слідкувати за долею найчарівнішої частини узбережжя Криму. Пропоную приєднатися і громадськості, про нові факти прошу повідомляти мені на мейл: [email protected]Інакше, може так статися, що скоро в Україні, з’явиться 25-й регіон. Таке собі князівство Монако родини Януковичів.

Тетяна ЧорноволТетяна Чорновол, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram