ГоловнаПолітика

МЗС: Росія порушила ключові принципи міжнародного права

Дипломати оприлюднили заяву щодо російського конвою

МЗС: Росія порушила ключові принципи міжнародного права
Фото: uk.wikipedia.org

Міністерство закордонних справ звинуватило Росію у порушенні принципів міжнародного права у зв'язку з тим, що вона відправила у Луганськ свій гуманітарний конвой без згоди України.

"Вважаємо цей акт черговим кричущим порушенням Російською Федерацією ключових принципів міжнародного права, зокрема непорушності кордонів, невтручання у внутрішні справи іншої держави і сумлінного виконання міжнародних зобов'язань. Закликаємо всіх міжнародних партнерів приєднатися до рішучого осуду незаконних і агресивних дій Російської Федерації", - йдеться в заяві МЗС.

Відомство повідомило, що незважаючи на те, що служби прикордонного та митного контролю України вже почали оформляти російський конвой, сьогодні вранці українських службовців заблокували росіяни і відсторонили від проведення перевірки решти автомобілів колони.

Тому зараз ані українській стороні, ані Червоному Хресту невідомо зміст вантажівок.

"Той факт, що російські автомобілі в'їхали на територію України без відповідного прикордонного та митного оформлення та вантаж у встановленому порядку не передали представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста, свідчить про навмисний і агресивний характер дій російської сторони", - йдеться у повідомленні.

МЗС підкреслює, що можливий маршрут руху колони прострілюється бойовиками, і вважає, що відповідальність за безпеку вантажу несе російська сторона.

"Нам також невідомо зміст домовленостей російської сторони з луганськими бойовиками, і ми не виключаємо можливості будь-яких спланованих провокацій", - заявили в МЗС.

Нагадаємо, 22 серпня вранці російський гуманітарний вантаж за рішенням влади РФ почав заїжджати на територію України. При цьому вантаж не супроводжують представники Міжнародного комітету Червоного Хреста. У цей момент кордон перетнули понад 90 з 280 вантажівок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram