ГоловнаСвіт

​Українсько-американська ракета Firefly Aerospace вибухнула після старту (оновлено)

У компанії заявили, що політ ракети Alpha було перервано через відхилення у траєкторії.

​Українсько-американська ракета Firefly Aerospace вибухнула після старту (оновлено)
Фото: Скріншот відео

Компанія Firefly Aerospace, заснована українським бізнесменом Максимом Поляковим, вперше запустила ракету-носій Alpha в космос. Однак, уже на другій хвилині після запуску вона вибухнула в небі.

Про це повідомили в компанії.

Ракету-носій Alpha запустили з бази космічних сил США в Каліфорнії в п'ятницю, 3 вересня. Однак через дві хвилини після запуску, на першому етапі підйому вона вибухнула.

Через що саме вибухнула ракета наразі невідомо.

У трансляції Firefly Aerospace було видно, як ракета вибухнула у небі.

Оновлення. Американська компанія - розробник ракетно-космічної техніки Firefly Aerospace Inc., власником якої є український бізнесмен Максим Поляков, повідомила про те, що політ ракети Alpha було перервано відповідно до протоколів безпеки.

"Вибух ракети Alpha компанії Firefly Aerospace був контрольованим! Її політ припинила команда Space Launch Delta 30 бази Космічних військ Ванденберг після фіксації відхилення в траєкторії польоту", - цитує повідомлення компанії "Інтерфакс-Україна".

Водночас у компанії заявили, що сам запуск ракети Alpha компанії Firefly Aerospace можна називати успішним.

"Ракета Firefly Alpha не вибухнула мимоволі, її політ було перервано з центру управління Space Launch Delta 30 через аномалії, згідно з протоколами безпеки польотів", - наголосили в компанії.

Нагадаємо, українсько-американська компанія Firefly Aerospace працювала над ракетою з 2004 року. Це двоступенева ракета надлегкого класу, призначена для комерційних запусків малих супутників.

У 2017 році компанію Firefly Aerospace, яка переживала фінансові труднощі, викупив український бізнесмен Макс Поляков, засновник асоціації "Ноосфера" і EOS Data Analytics.

Відтоді роботу над "Альфою" відновили. Компанія планує з 2021 року запускати дві такі ракети на місяць. У планах також розробка важкої ракети "Бета", яка, ймовірно, буде складатися з трьох скомпонованих разом ракет "Альфа".

Ракета-носій "Альфа" буде здатна вивести на низьку навколоземну орбіту до 1000 кг корисного вантажу. Перший запуск заплановано на грудень 2019 року з військово-повітряної бази Ванденберг у штаті Каліфорнія (США).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram