ГоловнаСвіт

На заході РФ створять 20 нових військових частин через "загрозу НАТО" (оновлено)

У НАТО наголосили, що всі кроки Альянсу здійснюються з метою захисту й оборони своїх союзників.

На заході РФ створять 20 нових військових частин через "загрозу НАТО" (оновлено)
Фото: ru-an.infо

Міністр оборони Російської Федерації Сергій Шойгу на колегії відомства заявив про рішення сформувати в Західному військовому окрузі близько 20 нових з'єднань і військових частин у відповідь на дії країн НАТО на чолі із США.

Про це повідомляє російське агентство ТАСС.

За словами Шойгу, на західному "стратегічному напрямку" країни НАТО на чолі із США "нарощують інтенсивність" польотів авіації, присутність бойових кораблів з крилатими ракетами, зростає число їх навчань.

Міністр оборони РФ заявив, що за останні сім років в 14 разів зросла інтенсивність польотів бомбардувальної авіації ВПС США в Європі, а кораблі НАТО з керованою ракетною зброєю "систематично" заходять у Балтійське море.

"Дії наших західних колег руйнують систему безпеки в світі і змушують нас вжити заходи адекватної протидії. Ми постійно вдосконалюємо бойовий склад військ. До кінця року в Західному військовому окрузі буде сформовано близько 20 з'єднань і військових частин", - заявив він.

Оновлення. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що всі кроки Альянсу для підвищення готовності його сил здійснюються винятково з оборонною метою.

Про це Столтенберг сказав на пресконференції перед зустріччю міністрів закордонних справ та оборони країн Альянсу в понеділок, реагуючи на плани РФ створити до 20 нових військових з’єднань на заході, передає "Європейська правда".

"Те що ми бачимо – це модель поведінки РФ, в рамках якої Росія в останні роки потужно інвестувала у нові військові можливості. Але не тільки це. Росія виявилась готовою застосувати військову силу проти сусідів. В Грузії, в Україні вона продовжує дестабілізувати Донбас та східну Україну… Це одна з причин, чому НАТО впродовж останніх років підвищив готовність наших сил", - сказав Столтенберг.

Він підкреслив, що НАТО – це передусім оборонний союз, який покликаний захищати і обороняти своїх союзників.

"Ми демонструємо нашу готовність обороняти наших союзників також проводячи спільні навчання. Але все, що ми робимо, відбувається заради оборони", - сказав генсек Альянсу.

Нагадаємо, що в березні Росія почала стягувала війська до кордонів з Україною, а також в окупований Крим. За деякими даними, угрупування налічувало 150 тисяч військових.

22 квітня Росія оголосила про завершення "раптової перевірки боєготовності", під приводом якої стягнула війська до кордонів України, і наступного дня почала повертати війська у місця постійної дислокації.

Україна назвала це відведення показушним і мікроскопічним.

СБУ оцінила кількість російських військ на кордоні з Україною у 100 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram