ГоловнаСвіт

Генпрокурор Нідерландів, який очолював слідство у справі катастрофи MH17, звільнився

Фред Вестербеке очолить поліцію Роттердама.

Генпрокурор Нідерландів, який очолював слідство у справі катастрофи MH17, звільнився
Главный прокурор Нидерландов Фред Вестербеке
Фото: eurointegration.com.ua

Головний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке, який очолював слідство у справі про катастрофу рейсу MH17 на Донбасі, звільнився з прокуратури.

Видання nu.nl повідомляє, що Вестербеке очолить поліцію Роттердама.

Також повідомляється, що він отримав нагороду від Міністерства юстиції та безпеки за успіхи в розслідуванні катастрофи MH17. Ініціатива виходила від сімей загиблих.

Зазначимо, Вестербеке очолював Міжнародну спільну слідчу групу (JIT), яка займалася кримінальним розслідуванням авіакатастрофи малазійського літака на Донбасі.

Справу про катастрофу "Боїнга", збитого в небі над Донбасом в 2014 році, суд почав розглядати 9 березня.

Обвинувачення у вбивстві пасажирів літака отримали Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський (Хмурий), Олег Пулатов (Гюрза, Халіф), Леонід Харченко (Кріт). Вони особисто не натискали на кнопку запуску ракети "Бук", яка влучила в літак, але брали участь в доставці ракетного комплексу до місця її запуску.

23 березня суд щодо MH17 пішов на перерву до літа через пандемію коронавірусу.

Нагадаємо, пасажирський літак "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що прямував рейсом МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати кримінального розслідування причин катастрофи. Згідно з висновками JIT, авіалайнер рейсу МН17 був збитий ракетою серії 9M38, запущеною із самохідної вогневої установки "Бук" з сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. З розслідування випливає, що "Бук" був доставлений в Україну з Російської Федерації і, після того, як його використовували для атаки на авіалайнер рейсу МН17, він знову повернувся на територію РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram