ГоловнаСвіт

Сенат Польщі ухвалив антикризову програму на 45 млрд євро

Із закону прибрали положення, які не стосуються боротьби з коронавірусом.

Сенат Польщі ухвалив антикризову програму на 45 млрд євро
Фото: EPA/UPG

Верхня палата парламенту Польщі о четвертій ранку (за київським часом) прийняла так званий "Антикризовий щит": програму дій для підтримки економіки країни на суму 212 млрд злотих (понад 45 млрд євро).

Про це повідомляє "Укрінформ".

Відзначають, що Сенат вніс 104 поправки до закону, скасувавши, зокрема, зміни, які пропонувалися у виборчому кодексі, але залишивши положення, якими на час епідемії і 30 днів після неї діють дозвільні документи на перебування і роботу іноземців, у тому числі й українців.

"З огляду на очікування поляків, сенатори зробили певний вибір і під час цього засідання внесли тільки ті поправки, які вважали ключовими ... Сенатори усунули із закону положення, які не стосуються боротьби з коронавірусом", - заявив після голосування маршалок Сенату Томаш Гродзький.

Він додав, що верхня палата планувала внести 2 тис. поправок до цього закону, але оскільки антикризову програму необхідно прийняти якомога швидше, то вони зупинилися тільки на 100 з них. Зокрема, Сенат скасував у законі поправку до виборчого кодексу країни, яка вводила кореспонденційне голосування особами, які перебувають на карантині або яким більш ніж 60 років.

Загалом антикризовий пакет у Польщі складатиметься з п'яти основних блоків: захисту робочих місць, підтримки системи охорони здоров'я, безпеки фінансової системи, підтримки підприємництва, а також розвитку інвестицій у публічному секторі.

Позачергове засідання Сейму в цій справі відбудеться у вівторок, 31 березня. Очікують, що після його прийняття "Антикризовий щит" відразу підпише президент.

Нагадаємо, в Польщі до 11 квітня заборонили виходити на вулицю без потреби. 20 березня Польща оголосила режим пандемії через коронавірус. Раніше влада країни ввела на кордонах санітарний контроль.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram