ГоловнаСвіт

Центробанк Китаю має намір підтримати економіку країни на 156 млрд євро

Банк намагається забезпечити стабільність на валютно-фінансовому ринку на тлі епідемії.

Центробанк Китаю має намір підтримати економіку країни на 156 млрд євро
Фото: EPA/UPG

Народний банк Китаю заявив про намір влити в китайську економіку 1,2 трильйона юанів, що зараз відповідає 156 мільярдам євро. Згідно із заявою банку, так звана операція зворотного викупу розпочнеться 3 лютого, передає DW.

Після цього загальна ліквідність в банківській системі буде на 900 млрд юанів вище, ніж за аналогічний період 2019 року.

"Це угода, при якій цінні папери купуються і одночасно укладається угода про їх зворотний продажу за заздалегідь обумовленою ціною", - йдеться в повідомленні.

Метою вливання в банку називають підтримку "прийнятною і достатньої ліквідності" в банківській системі і стабільності валютного ринку під час спалаху нового коронавірусу 2019 nCoV в Китаї.

Днем раніше центробанк анонсував низку заходів монетарної і кредитної підтримки для підприємств, що беруть участь в боротьбі з епідемією вірусу, зокрема медичних компаній. Також в Народному банку Китаю закликали приватні фінансові інститути надавати "достатні кредитні ресурси" лікарням та іншим медичним організаціям в рамках цих заходів.

Рішення Народного банку Китаю було оприлюднено за день до відкриття фінансових ринків країни, які були закритими через святкові вихідні до китайського Нового року і на тлі побоювань щодо руйнівного впливу спалаху хвороби на китайську економіку.

Відзначається, що в останні роки економічне зростання Китаю почало помітно сповільнюватися. Економісти оцінюють зростання китайського ВВП в 2019 році в 6,1 відсотка. Це найнижчий показник за останні 30 років. Деякі аналітики попереджають, що в разі, якщо епідемія нового коронавірусу триватиме значний період часу, це може ще сильніше погіршити економічні показники країни.

Хвороба, яка вперше зафіксована в китайському 11-мільйонному місті Ухань, швидко поширилася Китаєм. За останніми даними, мінімум 14380 чоловік було інфіковано, 305 людей померли.

У неділю, 2 лютого, перший летальний випадок від коронавірусу 2019 nCoV було зафіксовано за межами Китаю. 44-річний громадянин КНР помер в лікарні на Філіппінах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram