ГоловнаСвіт

Сенат Польщі відхилив судову реформу

Суддів пропонують карати за критику проведених урядом реформ у сфері юстиції.

Сенат Польщі відхилив судову реформу

Сенат Польщі відкинув спірний законопроєкт про покарання суддів, критично налаштованих щодо уряду країни.

Верхня палата польського парламенту, в якому представники опозиції мають незначну більшість, відкинула цей документ 51 голосом проти 48, передає DW.

Тепер законопроєкт повертається в нижню палату парламенту - Сейм, де більшість належить членам правлячої національно-консервативної партії "Закон і справедливість". Депутати від цієї партії вже оголосили про намір провести цей закон всупереч опору Сенату.

Законопроєкт дозволяє вводити санкції проти суддів за критику проведених правлячою партією реформ у сфері юстиції. У правлячій партії заявляють, що реформи потрібні для боротьби з корупцією. Водночас критики побоюються згортання незалежності органів юстиції. Голова Верховного суду Польщі Малгорзата Герсдорф назвала ініційований правлячою партією законопроєкт "законом намордника".

Раніше у Верховному суді республіки попереджали, що проведення судової реформи в Польщі може спровокувати її вихід з Європейського Союзу. Це зумовлено суперечностями в запропонованому законопроєкті і законодавстві ЄС.

Єврокомісія з початку 2016 року вживає заходів проти цілої низки реформ, що проводяться в Польщі у сфері юстиції. Брюссель звинувачує Варшаву в систематичному обмеженні незалежності органів юстиції і в підриві принципу поділу влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram