ГоловнаСвіт

У Тегерані сили безпеки почали розгін протестувальників, повідомляється про жертви (оновлено)

Силовики застосовують сльозогінний газ і кулі.

У неділю, 12 січня, в Ірані поновилися антиурядові протести через збитий український літак, який військові помилково прийняли за крилату ракету.

Про це повідомляє Reuters.

"Вони брешуть, що наш ворог - це Америка, наш ворог - прямо тут", - скандувала група протестувальників біля університету в Тегерані. 

Також протестувальники скандували "Смерть диктатору", маючи на увазі верховного лідера Ісламської Республіки аятолу Алі Хаменеї.

Протести також тривають на площі Азаді (Свободи) в Тегерані. На відео, розміщених у твітері, показано протести в інших містах.

Сьогоднішні акції проходять незважаючи на те, що напередодні поліція Ірану розігнала учасників аналогічних виступів, застосувавши проти них сльозогінний газ.

Згідно з повідомленнями у твітері, сили безпеки Ісламської республіки почали жорстоке придушення протестів. Проти демонстрантів застосували сльозогінний газ.

Президент США Дональд Трамп застеріг Тегеран від атак на демонстрантів.

"Звертаюся до лідерів Ірану: не вбивайте ваших демонстрантів! Ви вже вбили або кинули до в'язниці тисячі людей, і світ спостерігає [за вами]. Що більш важливо, США теж спостерігають. Поверніть Інтернет і дозвольте журналістам вільно переміщатися! Перестаньте вбивати великий іранський народ!", - написав він у твітері.

Оновлення 21.50. Протестувальники повідомляють про "жорстокий і жахливий" розгін. У соцмережах повідомляють про загиблих.

Також наголошується, що поліція, крім сльозогінного газу, під час розгону демонстрації застосувала кийки і кулі. Принаймні одну людину вбито. Є поранені. На бруківці видно калюжі крові. Чути звуки пострілів.

Літак регулярного рейсу Тегеран - Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб із семи країн, більшість із них - громадяни Ірану.

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, прийнявши його за крилату ракету. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram