ГоловнаСвіт

Росія оголосила персонами нон ґрата співробітників посольства Німеччини

Це відповідь на аналогічні дії щодо їхніх дипломатів у Берліні.

Росія оголосила персонами нон ґрата співробітників посольства Німеччини

Міністерство закордонних справ Росії оголосило персонами нон ґрата двох співробітників посольства Німеччини в РФ. Про це повідомили в пресслужбі російського МЗС.

Це відповідь на аналогічні дії щодо співробітників посольства РФ у Берліні.

"Керуючись принципом взаємності і статей 9-ї Віденської конвенції про дипломатичні зносини 1961 року, російська сторона в порядку заходів у відповідь ухвалила рішення про оголошення persona non grata двох співробітників посольства ФРН у Росії. Їм пропонують залишити територію нашої країни протягом семи діб. Послу ФРН вручено ноту відповідного змісту", - заявили в міністерстві.

Нагадаємо, що 23 серпня в центрі Берліна вбили Зелімхана Хангошвілі, який був польовим командиром під час Другої чеченської війни.

Убивство скоїли демонстративно - опівдні в громадському парку, розташованому в пішій доступності від відомства канцлера і будівлі Рейхстагу. За словами свідків, велосипедист під'їхав ззаду до чоловіка, який, як гадають, ішов на п'ятничну молитву, вистрілив у жертву з пістолета - спочатку в спину, потім контрольним пострілом у голову.

Убивцю затримали, він виявився громадянином Росії, приїхав до Берліна незадовго до скоєння злочину. Про жертву вбивства відомо, що він 2008-го зібрав близько 200 добровольців із Панкіської ущелини для участі в бойових діях на боці Грузії проти Росії на території Південної Осетії, але сам у боях участі не брав.

У Німеччині двох співробітників російського посольства вислали й оголосили персонами нон ґрата через вбивство громадянина Грузії в Берліні. На думку слідчих, до злочину може бути причетною російська влада.

Висилку російських дипломатів Путін назвав "некоректною", заявивши, що "неписані закони" вимагають дзеркальних заходів. "Ви вислали наших дипломатів, ми висилаємо ваших. От і все", - заявив Путін, зазначивши, що "не думає", що в російсько-німецьких відносинах через цю подію має виникнути якась криза.

Уряд Німеччини спростував слова президента Росії Володимира Путіна про те, що Москва зверталася до ФРН із запитом про видачу колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі, убитого влітку в Берліні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram