ГоловнаСвіт

Медведєв заявив, що транзит газу через Україну можливий тільки за "нульовим варіантом"

Російський прем'єр вважає, що рішення "має бути взаємовигідне для двох сторін".

Медведєв заявив, що транзит газу через Україну можливий тільки за "нульовим варіантом"
Фото: EPA/UPG

Прем'єр РФ Дмитро Медведєв заявив, що транзит газу через Україну можливий тільки за "нульовим варіантом", а рішення має бути вигідним для обох сторін, передає Інтерфакс-Україна.

"Неможливо щось нав'язати. Неможливо сказати, що у вас [у Росії] з наступного року транзитний тариф зріс у п'ять разів. (...) Ну не буде тоді нічого. Неможливо домовитися щодо газу і водночас сказати: знаєте що, ви нам ще заплатите гроші за всякими судовими рішеннями", - сказав Медведєв в інтерв'ю програмі "Вести в субботу".

"Тому, хочуть вони цього чи ні, очевидно, що в цьому випадку необхідно дійти до якогось нульового варіанта. Подобається цей вислів чи ні, але це має бути взаємовигідне рішення для двох сторін", - вважає прем'єр РФ.

Медведєв негативно відповів на запитання, чи може заява Києва про те, що Україні не потрібні прямі постачання газу з Росії, тому що країна отримує все по реверсу, стати приводом для відмови від транзиту газу через Україну.

"Це неможливо з іншої причини. Все-таки ми повинні думати про європейських споживачів. Та власне і про наших українських колег теж повинні думати", - зазначив він.

Говорячи про постачання газу по реверсу, Медведєв наголосив: "Ми розуміємо, що це наш, російський газ, але отримує його Україна набагато дорожче, ніж могла б отримувати".

"Ми про це говорили українським колегам у різних форматах. Ця ціна може бути нижчою. Але для цього потрібно домовлятися", - підсумував російський прем'єр.

Нагадаємо, що 26 листопада виповнилося чотири роки з моменту, коли Україна імпортувала останні обсяги російського газу.

Україна наприкінці листопада 2015 року відмовилася від закупівлі природного газу у "Газпрому", оскільки "Нафтогаз" вважає його ціну завищеною. Імпорт тепер здійснюється на західному кордоні.

28 листопада Україна і Росія провели двосторонні переговори щодо газу. У "Нафтогазі" пояснили, що зустріч у Відні була узгоджена з Єврокомісією. Тристоронню зустріч, що планувалася на 29 листопада, відклали для того, щоб фахівці обох операторів погодили текст угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram