ГоловнаСвіт

Колишнього радника Трампа Стоуна визнано винним у брехні Конгресу

Йдеться про розслідування втручання Росії в американські президентські вибори 2016 року.

Колишнього радника Трампа Стоуна визнано винним у брехні Конгресу
Роджер Стоун
Фото: EPA/UPG

Колишній радник президента США Дональда Трампа Роджер Стоун визнаний винним у перешкоджанні правосуддя під час розслідування ймовірного втручання Росії в американські президентські вибори 2016 року. Стоуна звинувачували у брехні Конгресу під час надання свідчень під присягою.

Про це повідомляє The Independent.

Присяжні погодилися, що Стоун збрехав комітету палати представників з розвідки, щоб "приховати непривабливу правду" про своє спілкування з сайтом WikiLeaks. Обвинувачення заявляло, що Стоун мав намір отримати в сайту компрометуючу інформацію про демократів, щоб допомогти Трампу в передвиборній кампанії.

Стоуна також звинувачували в спробі заблокувати свідчення інших свідків і в приховуванні документів від Конгресу.

За даними телеканалу СNBC, вирок буде оголошено 6 лютого.

Нагадаємо, Стоун - один з найбільш авторитетних політконсультантів Республіканської партії. Він з 70-х років працював з Річардом Ніксоном, Рональдом Рейганом, Бобом Доулом, а в серпні 2015 року приєднався до штабу Трампа. Також він займався політичним лобізмом, зокрема разом з Полом Манафортом, ще одним фігурантом розслідування Мюллера: разом вони в 1984 році заснували компанію у Вашингтоні. Через шість років партнери продали цей бізнес.

Документальний фільм Netflix "Get Me Roger Stone", в якому розповідається про життя лобіста, стверджується, що саме він ще в 1998 році запропонував Трампу виставити свою кандидатуру на пост президента США. Тоді Стоун лобіював у Вашингтоні інтереси Трампа і його грального бізнесу.

Стоуна затримали в січні цього року. Звинувачення стосується скандалу з розміщенням на сайті WikiLeaks понад 30 тис. електронних листів і прикріплених до них документів, надісланих з особистого сервера кандидата в президенти від Демпартії Гілларі Клінтон. Також на WikiLeaks з'явилися понад 19 тис. електронних листів і 8 тис. доданих до них документів Національного комітету (керівного органу Демпартії) з січня 2015 року до 25 травня 2016 року.

Колишній менеджер виборчої кампанії Клінтон Джон Подеста звинувачував саме Стоуна в публікації на Wikileaks як його особистих листів, так і листів керівництва Демпартії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram