ГоловнаСвіт

Бундестаг ухвалив поправки до газової директиви для "Північного потоку-2"

Компанія-оператор "Північного потоку-2" повинна бути незалежною від Газпрому.

Бундестаг ухвалив поправки до газової директиви для "Північного потоку-2"
Бундестаг Германии

Німецький Бундестаг 13 листопада ухвалив поправки до газової директиви ЄС. Законопроєкт було ухвалено більшістю голосів, поіменного голосування не було, передає Інтерфакс-Україна.

Сама директива набула чинності в травні, тепер країни-члени ЄС зобов'язані до 24 лютого 2020 року закріпити її у національному законодавстві. Директива спрямована на регулювання діяльності газопроводів третіх країн на території ЄС і стосується, насамперед, російського "Північного потоку-2".

Серед головних положень директиви - поділ компаній, що постачають газ, і компаній, які його транспортують. Це означає, що компанія-оператор "Північного потоку-2" повинна бути незалежною від Газпрому, а 50% його пропускної потужності повинні резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але тільки зі схвалення Єврокомісії.

Минулої п'ятниці Бундестаг не зміг ухвалити цього закону. Голосування відбувалось вночі, близько 1:45 суботи фракція правої партії "Альтернатива для Німеччини" яка дотримується проросійської позиції, засумнівалася в наявності кворуму і зажадала поіменного голосування. Під час нього з'ясувалося, що було подано 133 голоси за необхідних для кворуму 355 голосів. Відповідно до статуту засідання було припинено, а вирішення питання - перенесено.

Нагадаємо, Україна закликала Німеччину не підтримувати "звільнення" "Північного потоку-2" від умов газової директиви ЄС.

12 грудня 2018 року Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликав зупинити будівництво "Північного потоку - 2". Цей проєкт посилює залежність ЄС від постачань російського газу, загрожує внутрішньому ринку ЄС, а також суперечить енергетичній політиці ЄС.

"Північний потік-2" пройде по Балтійському морю, з'єднавши постачальників у Росії зі споживачами в Європі. Пропускна спроможність - 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проєкту оцінюється майже в 10 млрд євро.

Засновником та власником контрольного пакету акцій компанії-оператора проєкту Nord Stream 2 AG є Газпром. У консорціум входять також французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Royal Dutch Shell, німецькі Uniper і Wintershall.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram