ГоловнаСвіт

Російська авіація систематично атакувала цивільні лікарні в Сирії, - розслідування NYT

Починаючи з 2011 року, зафіксовано майже 600 авіаударів.

Російська авіація систематично атакувала цивільні лікарні в Сирії, - розслідування NYT
Фото: EPA/UPG

Російські військові в Сирії систематично атакували за допомогою авіації цивільні лікарні. Про це йдеться в розслідуванні The New York Times з посиланням на записи переговорів російських льотчиків і свідчення очевидців.

"Військово-повітряні сили РФ неодноразово завдавали удари по лікарнях в Сирії, щоб придушити залишки вогнищ опору президенту Башару Асаду", - йдеться у висновку розслідування The New York Times.

Аналіз раніше не опублікованих радіозаписів переговорів пілотів ВПС РФ, цих служб авіаспостерігачів і показань свідків дозволив журналістам видання відстежити атаки росіян на чотири лікарні, вчинені протягом 12 годин в травні 2019 року, і ідентифікувати російських пілотів, які це зробили.

Йдеться про напади 5 і 6 травня.

Газета зазначає, що Москву вже давно звинувачують у скоєнні систематичних нападів на лікарні в районах, які контролюють повстанці, як частини стратегії допомоги своєму союзнику диктатору Башару Асаду.

Лікарі з правозахисної групи Human Rights, яка відстежує напади на медичних працівників в Сирії, зафіксували щонайменше 583 подібних атаки, починаючи з 2011 року, і 266 - з того часу, як РФ офіційно втрутилася в конфлікт у вересні 2015 року.

Нагадаємо, 9 жовтня в Сирії почалася турецька військова операція, в результаті якої понад 130 тисяч людей стали біженцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram