ГоловнаСвіт

У Чорногорії затримали лідерів проросійської партії

Партія "Справжня Чорногорія" бореться за вихід країни з НАТО.

У Чорногорії затримали лідерів проросійської партії
Задержание оппозиционера Марко Милачича, Черногория, 18 сентября 2019
Фото: Радио Свобода

Поліція Чорногорії затримала 18 вересня двох лідерів опозиційної партії "Справжня Чорногорія" Марко Мілачича і Владислава Дайковича під час спроби протестувати біля будівлі прокуратури.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Під час затримання Мілачичу зламали палець, у нього також гематоми і подряпини. Керівництво партії засудило затримання Мілачича.

Партія "Справжня Чорногорія" була заснована в січні 2018 року. Вона бореться за нейтральний статус країни, що має спричинити вихід Чорногорії з НАТО. Лідери партії також оголошували, що боротимуться за відновлення відносин з Росією і скасування санкцій Чорногорії щодо Москви.

У травні 2019 Високий суд у Чорногорії засудив 14 осіб у справі про спробу державного перевороту і силового повалення влади в жовтні 2016 року. Серед засуджених - два лідери проросійської опозиційної партії Чорногорії Андрій Мандич і Мілан Кнежевич. Їх засудили до п'яти років ув'язнення кожного за звинуваченням у сприянні спробі повалення влади, метою чого було запобігання вступу Чорногорії в НАТО.

Також серед засуджених - двоє ймовірних представників російської розвідки Едуард Шишмаков і Володимир Попов. Їх засудили заочно до 15 і 12 років ув'язнення відповідно - за звинуваченням в організації спроби перевороту.

Нагадаємо, спроба держперевороту проти прем'єр-міністра Чорногорії Міло Джукановича сталася в день парламентських виборів у жовтні 2016 року. Тоді група громадян Сербії, Чорногорії та Росії намагалася усунути Джукановича від влади.

У лютому 2017 року в Чорногорії заявили про причетність до спроби перевороту російських держорганів. В уряді Чорногорії переконані, що головною їхньою метою було перешкоджання вступу Чорногорії в НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram