ГоловнаСвіт

Цемах став п'ятим підозрюваним у справі МН17

"Наполягання РФ віддати їй бойовика свідчить про те, що Москва визнає свою провину в катастрофі".

Цемах став п'ятим підозрюваним у справі МН17
Владимир Цемах
Фото: Lb.ua

Нідерланди перекваліфікували Володимира Цемаха, якого раніше вважали ключовим свідком у справі про знищення малайзійського літака MH17 над Донбасом, у підозрювані.

Про це в інтерв'ю Deutsche Welle повідомила депутатка Європарламенту від Нідерландів Каті Пірі.

За її словами, міжнародна слідча група (JIT) і прокурор Нідерландів поширили лист про те, що, відповідно до інформації, що з'явилася цього літа, Цемаха розглядають як одного з підозрюваних.

Пірі стала автором відкритого листа, підписаного 4 вересня 40 депутатами Європарламенту, в якому вони закликали президента України Володимира Зеленського не допустити видачі Цемаха Москві. На думку Пірі, Україна "заплатила надто високу ціну" за повернення на батьківщину своїх громадян.

Пірі зазначила, що рішення включити Цемаха в список для обміну з Росією стало вкрай болісним і для Нідерландів, і для родичів жертв збитого MH17.

"З міжнародного погляду Україна має зобов'язання, що передбачають всебічне співробітництво в спробах знайти відповідальних за збитий літак MH17. І віддавши одного з підозрюваних Москві, Україна тим самим не стримала свою обіцянку", - вважає європарламентарка.

Вона також підкреслила, що наполягання РФ віддати їй бойовика свідчить про те, що Москва визнає свою провину в катастрофі" "Боїнга".

"Зрозуміло, ми можемо попросити Росію надати його для допиту. Але ми не настільки наївні. Якби Москва хотіла, щоб його можна було викликати на допит, вона б так не наголошувала на необхідності його видачі. Тому я боюся, що Цемах більше ніколи не з'явиться в суді як свідок", - вважає депутат.

Нагадаємо, в червні стало відомо, що підозрюваними в знищенні малайзійського "Боїнга" стали колишній ватажок бойовиків "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський (Хмурий), Олег Пулатов (Гюрза, Халіф), Леонід Харченко (Крот). Їм висунуть звинувачення в убивстві і на них випишуть міжнародний ордер на арешт. Судовий процес у Нідерландах має розпочатися в березні 2020 року.

Пасажирський "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines рейсу МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія) збили в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Міжнародна слідча група 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати кримінального розслідування причин катастрофи. Згідно з висновками JIT, авіалайнер збили ракетою серії 9M38, запущеною із самохідної вогневої установки "Бук" з сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. З розслідування випливає, що "Бук" доправили в Україну з Росії. Після того, як його використали для атаки на авіалайнер рейсу МН17, знову повернули на територію РФ.

Цемах був командиром роти найманців у Сніжному. Бойовика дістали зі Сніжного ціною життя розвідника Олександра Колодяжного - він помер 11 липня від травм, отриманих під час спецоперації.

Раніше журналісти знайшли відео, на якому начальник ППО "Слов'янської бригади ДНР" Цемах зізнався, що сховав "Бук", котрий збив MH-1.

Зазначимо, що після обміну Цемаха голова МЗС Нідерландів заявив, що уряд країни "глибоко шкодує", що під тиском Росії Україна його видала, але при цьому він розповів, що голландські слідчі допитали бойовика перед обміном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram