ГоловнаСвіт

Після вибуху ядерного двигуна в РФ відключили чотири станції виміру радіації

Російська влада пояснила відсутність звітів "проблемами зі зв'язком".

Після вибуху ядерного двигуна в РФ відключили чотири станції виміру радіації
Фото: Макс Требухов

Після вибуху ядерного ракетного двигуна в Росії відключили чотири станції, які повинні відслідковувати рівень ядерної радіації.

Про це пише газета Wall Street Journal, посилаючись на слова Лассіна Зербо - виконавчого секретаря Організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ).

Напередодні стало відомо, що через два дні після вибуху у військовій частині в селищі Ненокса зникли дані зі станції в Дубні (120 км від Москви) і Кірові. Крім того, відключені станції в Залесово (Алтайський край) і Білібіно (Чукотка). Російська влада пояснила відсутність звітів "проблемами зі зв'язком".

При цьому станція моніторингу в Уссурійську продовжує працювати.

У всьому світі діють сотні моніторингових станцій, які стежать за дотриманням Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань, який забороняє тестувати ядерну зброю по всьому світу.

Нагадаємо, 8 серпня на території російського військового полігону біля селища Ненокса за 40 км від Сєвєродвінська стався вибух. Загинули п'ятеро співробітників "Росатома".

У районі Ненокса проводять випробування зброї, в тому числі балістичних і крилатих ракет, використовуваних російським флотом.

Після вибуху на сайті адміністрації Сєвєродвінську з'явилося повідомлення про короткочасне підвищення радіаційного фону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram