ГоловнаСвіт

Путін уперше прокоментував вибух у Сєвєродвінську і протести в Москві

Президент РФ відреагував на події з запізненням у тижні.

Путін уперше прокоментував вибух у Сєвєродвінську і протести в Москві
Президент РФ Владимир Путин
Фото: сайт Кремля

На спільній пресконференції з Еммануелем Макроном у Парижі президент Росії Володимир Путін уперше прокоментував вибух на військовому полігоні в Архангельській області та проведення акцій протесту в Москві.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

За словами Путіна, ситуацію в зоні події в Сєвєродвінську контролюють фахівці, серед яких і незалежні експерти.

"Ніякої загрози там немає, ніякого підвищення фону там теж немає. Туди було направлено експертів, у тому числі незалежних, які контролюють ситуацію. Я отримую доповіді від наших експертів - військових і цивільних. Ми серйозних змін там не бачимо, але превентивні заходи вживаються, щоб не було ніяких несподіванок", - заявив президент РФ.

Також Путін додав, що люди, які загинули під час вибуху, виконували дуже важливу державну функцію.

Володимир Путін порівняв протести в Москві з виступами "жовтих жилетів" у Франції. "Ні влада, ні будь-які громадяни не мають права доводити ситуацію до абсурду. Ми б не хотіли, щоб подібні події відбувалися в російській столиці. І будемо робити все, щоб наша внутрішньополітична ситуація розвивалася строго в рамках закону", - зазначив він.

Президент РФ заявив, що минулого року до виборів не було допущено 111 осіб. У цьому році - 56. "Там були сфальсифіковані підписи, як стверджують фахівці", - додав він.

Про вибухи на території військового полігону в Архангельській області в Міноборони РФ повідомили 8 серпня.

Вибух стався за декілька десятків кілометрів від Сєвєродвінська. Після аварії на сайті адміністрації міста опублікували повідомлення про короткочасне підвищення радіаційного фону. У ньому йшлося про те, що на момент публікації фон нормалізувався і показники датчиків не перевищують максимально допустимих. Однак пізніше повідомлення видалили, а в пресслужбі міської адміністрації заявили, що це було зроблено, "тому що ситуацією займається Міноборони".

Через два дні, 10 серпня, "Росатом" визнав, що вибух стався на установці з джерелом радіації, і повідомив про загибель п'ятьох своїх співробітників.

У Москві з середини липня тривають протести, пов'язані з тим, що Мосміськвиборчком не допустив до виборів у Мосміськдуму більше двох десятків незалежних кандидатів, які не пов'язані з партією влади.

За оцінками організаторів, у найбільшому за вісім років мітингу 10 серпня взяли участь близько 47 тис. осіб, більш ніж 300 були затримані поліцією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram