ГоловнаСвіт

У Польщі вважають отримані від Німеччини репарації несправедливими

Голова МЗС країни заявив, що Польща в цьому питанні зазнала дискримінації.

У Польщі вважають отримані від Німеччини репарації несправедливими
Фото: president.gov.ua

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович заявив, що під час розподілу компенсацій країнам, які зазнали нападу з боку нацистської Німеччини протягом Другої світової війни, "відчувався брак базової справедливості". На його думку, Польща в цьому питанні зазнала дискримінації.

Про це повідомляє  Deutsche Welle.

Чапутович заявив, що хоча Польща особливо сильно постраждала від окупації нацистським режимом, виплати фінансових компенсацій цій країні були "мінімальними".

"При цьому існують країни, які втратили багаторазово менше, але отримали більше компенсацій. Хіба це справедливо?" - запитав дипломат. За його словами, він мав на увазі конкретно Францію і Нідерланди.

Раніше в Польщі підрахували, що загальний розмір шкоди, заподіяної країні нацистським режимом, становить 800 млрд євро. У свою чергу ФРН вважає питання про репарації закритим у рамках Договору про остаточне регулювання щодо Німеччини від 1990 року. Експерти бундестагу називають вимоги Польщі юридично невиправданими, оскільки Варшава 1953 року, а потім знову 1970-го відмовилася від репарацій. У той самий час польська сторона вважає ці відмови нечинними, оскільки їх було зроблено під тиском СРСР.

1 вересня 2019-го федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у рамках пам'ятних заходів, пов'язаних із 80-ми роковинами початку Другої світової війни, відвідає Варшаву і польське місто Велюнь, яке першим зазнало нападу з боку нацистської Німеччини 1 вересня 1939 року.

Нагадаємо, в Польщі триває широка дискусія з приводу можливої вимоги репарацій від Німеччини. За словами прессекретаря уряду Рафала Бохенека, офіційної позиції з цього питання ще немає.

У 1953 році комуністична Польща визнала, що Німеччина виконала всі свої зобов'язання щодо РП, і вирішила відмовитися від сплати Німеччиною репарацій. У 2004 році уряд Польщі підтвердив це рішення. Однак у серпні 2017 року депутат владної коаліції Аркадіуш Мулярчик звернувся до аналітичного бюро Сейму Польщі з питанням про те, чи може РП зараз вимагати від Німеччини сплати репарацій. Тоді ж міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич заявив, що Німеччина повинна виплатити Польщі військові репарації.

У 2017 році в Польщі також заявили про необхідність вимагати військових репарацій і від Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram