ГоловнаСвіт

Іран почав збагачувати уран вище ліміту, прописаного в ядерній угоді

Тегеран збирається поетапно підвищити ступінь з 3,67 до 20 відсотків.

Іран почав збагачувати уран вище ліміту, прописаного в ядерній угоді
Фото: daypic.ru

Незважаючи на попередження з боку міжнародного співтовариства, Іран знімає з себе зобов'язання за Віденською ядерною угодою 2015 року, що передбачає заборону на збагачення урану до рівня вище ніж 3,67 відсотка. Про це в неділю, 7 липня, заявив представник уряду Ірану Алі Рабей, передає Немецкая волна.

"З сьогоднішнього дня ми більше не дотримуємося обмеження в 3,67 відсотка і будемо збагачувати уран залежно від наших потреб", - сказав спікер іранського уряду.

У той же час представник Організації з атомної енергії Ірану Бехруз Камальванді на пресконференції, проведеній спільно з Рабеєм і заступником міністра закордонних справ Ірану, зазначив, що Тегеран має намір приступити до поетапного підвищення ступеня збагачення урану до 20 відсотків.

Однак поки вказівок уряду приступити до виробництва збагаченого до 20 відсотків урану, що використовується на медичному науково-дослідному реакторі в Тегерані, не надходило, додав Камальванді.

Віцеглава МЗС Ірану Аракчі вказав на те, що після одностороннього виходу США з договору Тегеран "дав дипломатії термін тривалістю в рік, проте це не принесло результату". Однак можливості для дипломатичного вирішення конфлікту ще не вичерпані, підкреслив він.

Поки Іран не збирається збільшувати кількість центрифуг для збагачення урану, проте це може бути наступним кроком. Рішення про необхідність відмови від подальших зобов'язань щодо ядерної угоди Іран збирається прийняти протягом найближчих 60 днів.

За словами віцеголови МЗС, в разі якщо США скасує всі санкції проти Ірану, Тегеран буде готовий до ядерних переговорів з Вашингтоном.

Як зазначає видання, для виробництва ядерних озброєнь необхідний уран, збагачений до 80-90 відсотків. У липні 2014 року Тегеран виконав умови попередньої домовленості щодо ядерної угоди і знизив рівень збагачення половини наявних у нього запасів сировини до п'яти відсотків, придатних для використання на АЕС. Друга половина запасів була конвертована в оксид урану.

Внаслідок цього Іран і шістка міжнародних посередників - США, Росія, Китай, Німеччина, Франція і Великобританія - в липні 2015 року підписали угоду щодо ядерної програми Ісламської Республіки.

Спільний всеосяжний план дій передбачає виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування міжнародних санкцій і односторонніх обмежувальних заходів, введених США та ЄС.

У 2018 році Дональд Трамп оголосив про те, що США в односторонньому порядку виходять з угоди щодо атомної програми Ірану і відновлюють дію економічних санкцій проти Тегерана, які в червні 2019 санкції були доповнені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram