ГоловнаСвіт

У Білорусі знесли хрести на похованні жертв сталінських репресій

Раніше поруч з місцем масових поховань у Куропатах хотіли побудувати ресторан.

У Білорусі в урочищі Куропати знесли хрести, встановлені активістами в честь жертв сталінських репресій. Захисників меморіалу затримали.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Правоохоронці затримали 15 осіб, в тому числі опозиціонерів Дмитра Дашкевича і Павла Северинця, активістів Ніну Багінську, Філіпа Шаврова, Дениса Урбановича.

Фото: news.tut.by

Знесення почалося вранці у четвер, 4 квітня. Хрести були встановлені в минулому році білоруським політиком Дмитром Дашкевичем на місці масових розстрілів. Міліція і організатори робіт не коментують, навіщо зносяться хрести.

Повідомляється, що вже знищено близько 100 хрестів, в першу чергу - ті, які видно з урядової траси, по якій щодня їздить зі своєї резиденції в Мінську президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Фото: news.tut.by

Куропати - урочище на північно-східному кордоні Мінська, де в кінці 80-х років були виявлені масові поховання. За оцінками слідства, там поховані не менш як 30 тисяч осіб, більшість з яких є жертвами політичних репресій.

Хрести на кордоні поховання були встановлені в 2018 році. 1 березня президент Білорусії Олександр Лукашенко  під час прямої лінії з представниками різних ЗМІ критикував народний меморіал на місці поховання і обіцяв "привести його в порядок". Він заявив, що доручив увічнити це місце.

Фото: news.tut.by

До цього Куропати виявилися в центрі скандалу через будівництво ресторану поряд з місцем масових поховань. Активісти проводили пікети з гаслами проти проведення робіт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram