ГоловнаСвіт

Білоруська міліція зірвала вуличний концерт у День волі

Чотирьох музикантів затримали.

У центрі столиці Білорусі Мінську в День волі були затримані четверо білоруських музикантів Лявон Вольський, Дмитро Войтюшкевич, Павло Аракелян та Ігор Ворошкевич, які планували дати вуличний концерт.

Ще до початку заходу до музикантів підійшов начальник міліції і попередив, що, якщо вони почнуть грати, це вважатимуть масовим заходом.

Один з міліціонерів назвав Лявона Вольського організатором "масового заходу", повідомляє TUT.by.

"Поки музиканти вирішували, що робити, приїхав мікроавтобус із співробітниками міліції. До музикантів підійшов заступник начальника Центрального РУВС і попросив пройти з ним для встановлення осіб. Крім чотирьох музикантів, за словами очевидців, затримана і дружина Вольського", - йдеться в повідомленні.

Біля місця планованого концерту залишилося кілька десятків людей, які заспівали пісні білоруської групи NRM. Їх на камеру знімав представник Центрального РУВС.

До присутніх підійшов співробітник міліції з мегафоном і оголосив, що захід заборонено і до присутніх може бути застосована сила та спецзасоби.

Надалі перетин вулиць Інтернаціональної і Комсомольської перекрили автозаками. Через кілька хвилин люди розійшлися.

Відзначимо, День Волі - неофіційне національне білоруське свято, річниця виникнення першої національної білоруської держави - Білоруської Народної Республіки (25 березня 1918 року).

З початку 1990-х років у Мінську та інших містах Білорусі проводять політичні акції і мітинги, присвячені цій даті. Ці масові акції неодноразово насильницькими методами зупиняла міліція, а активістів, які брали в них участь, - заарештовували.

Як повідомлялося, в кінці січня в Білорусі ввели плату за проведення вуличних акцій - недержавних вуличних заходів - акцій протесту, демонстрацій, пікетів, присвячених важливим датам, концертів і т.д. У той же час участь в державних масових акціях залишається безкоштовною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram