ГоловнаСвіт

16 штатів оскаржили рішення Трампа оголосити надзвичайний стан

Президента звинуватили у використанні штучного приводу.

16 штатів оскаржили рішення Трампа оголосити надзвичайний стан
Фото: EPA/UPG

16 американських штатів на чолі з Каліфорнією оскаржили рішення президента Дональда Трампа оголосити надзвичайний стан задля будівництва стіни на кордоні з Мексикою.

Як повідомляє "Голос Америки", позов підтримали генпрокурори Каліфорнії, Колорадо, Коннектикуту, Делаверу, Гаваїв, Іллінойсу, Мену, Меріленду, Мічигану, Міннесоти, Невади, Нью-Джерсі, Нью-Мексико, Нью-Йорку, Орегону і Вірджинії.

Позивачі стверджують, що президент використовував привід штучно створеної кризи, пов'язаної з незаконною імміграцією, для оголошення надзвичайного стану.

У документі йдеться, що федеральні кошти, виділені на боротьбу з наркотиками, для військового будівництва та ініціатив у правоохоронній сфері, тепер будуть спрямовані на будівництво стіни на кордоні США і Мексики.

Спорудження стіни уздовж південних кордонів Каліфорнії і Нью-Мексико завдасть непоправної шкоди природним ресурсам цих штатів.

Справу розглядатиме Федеральний окружний суд Північного округу Каліфорнії.

Нагадаємо, Конгрес США виділив на будівництво стіни Трампа тільки 1,3 млрд доларів замість заявлених президентом 5,7 млрд доларів. У зв'язку з цим він вирішив оголосити режим надзвичайного стану, який надає йому повноваження розпоряджатися грошима, оминаючи парламент.

Стіна на кордоні з Мексикою - одна з головних передвиборних обіцянок Трампа. Він стверджував, що за стіну платитиме Мексика.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram