ГоловнаСвіт

РПЦ припинить поминати Вселенського патріарха за богослужінням і ініціює Всеправославний собор

Рішення стало реакцією на екзархів Варфоломія в Києві.

РПЦ припинить поминати Вселенського патріарха за богослужінням і ініціює Всеправославний собор
Фото: patriarchia.ru

Синод Російської православної церкви вирішив припинити поминати предстоятеля Константинопольської церкви патріарха Варфоломія за богослужінням.

Як повідомляє ТАСС, таке рішення було прийнято за підсумками позачергового засідання Синоду РПЦ у п'ятницю, 14 вересня.

"Синод прийняв рішення про призупинення поминання патріарха Константинопольського за богослужінням Російської православної церкви", - повідомив журналістів голова відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ митрополит Волоколамський Іларіон.

Рішення ще не означає розриву євхаристійного спілкування між Москвою і Фанаром.

На порядку денному Синоду РПЦ було одне питання: реакція на рішення Константинопольського патріархату про направлення в Україну своїх екзархів.

Предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій, який входить у Синод РПЦ, брав участь у ньому за допомогою відеозв'язку.

"Дійсно, обидва так званих екзархи Константинопольського патріарха прибули в Україну. Один призначений вести переговорний процес зі стороною патріарха Філарета, інший - зі стороною митрополита Макарія, голови Української автокефальної православної церкви", - заявив митрополит.

"Ми з ними не зустрічалися і зустрічатися не маємо наміру, тому що вони сюди приїхали без нашого благословення. Як представники канонічної Церкви в Україні ми з ними спілкуватися не будемо, ну, а за тим, як розвиваються події, будемо стежити", - цитує Онуфрія прес-служба РПЦ.

Нагадаємо, Вселенський (Константинопольський) Патріархат 7 вересня в рамках підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні призначив своїх екзархів до Києва. Священний Синод Російської православної церкви, яка вважає Україну своєю канонічною територією, у відповідь на це висловив "рішучий протест і глибоке обурення" і заявив, що дії Константинопольської церкви "є грубим нехтуванням церковних канонів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram