ГоловнаСвіт

CNBC: російська ракета з ядерним двигуном упала в Баренцове море під час випробувань

Москва збирається провести операцію з її пошуку.

CNBC: російська ракета з ядерним двигуном упала в Баренцове море під час випробувань
Фото: EPA/UPG

Росія готує операцію з піднімання ракети з ядерною енергетичною установкою із дна Баренцового моря, яка впала після невдалих випробувань у листопаді 2017 року.

Про це повідомляє американський телеканал CNBC з посиланням на джерела, знайомі з доповіддю розвідки.

В операції з пошуку ракети братимуть участь три судна, одне з яких оснащене обладнанням для роботи з радіоактивними матеріалами. За словами джерел телеканалу, точні терміни проведення операції поки що не встановлено. Також у доповіді спецслужби не згадано про будь-які ризики для здоров'я та навколишнього середовища, пов'язані з можливим пошкодженням ядерного реактора.

Раніше CNBC повідомляв, що Росія випробувала чотири подібні ракети - у листопаді й лютому. Кожне з випробувань було невдалим. За інформацією США, одній з ракет вдалося пролетіти понад 35 км за дві хвилини перед тим, як вона втратила керування. Найкоротший політ тривав чотири секунди.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков, коментуючи повідомлення про невдалі випробування ракет, порадив "слухати Володимира Путіна та вірити йому".

Нагадаємо, Путін присвятив розповіді про нову російську зброю значну частину свого щорічного послання до Федеральних зборів у березні. Він заявив, що в РФ була створена й успішно пройшла випробування нова крилата ракета з енергетичною ядерною установкою, яка "має необмежений радіус дії і непередбачувану траєкторію польоту".

Під час виступу Путіна був показаний 3D-ролик запуску балістичної ракети "Сармат", оснащеної системою подолання протиракетної оборони. Російський президент звинуватив США у розвитку систем ПРО по всьому світу і заявив, що російська оборонна промисловість не стоїть на місці та придумує способи подолання цих систем.

Держдепартамент США визнав слова Путіна доказом того, що Росія порушила договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, а президент США Дональд Трамп доручив підготувати план запровадження санкцій проти Росії за порушення договору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram