ГоловнаСвіт

Великобританія пригрозила Брюсселю відмовою від виплати 39 млрд фунтів за "Брекзит"

Лондон вимагає укласти торговельну угоду.

Великобританія пригрозила Брюсселю відмовою від виплати 39 млрд фунтів за "Брекзит"
Фото: EPA/UPG

Великобританія може відмовитись від виплати Євросоюзу 39 мільярдів фунтів стерлінгів, якщо сторонам не вдасться укласти торговельну угоду.

Про це заявив в інтерв'ю The Sunday Telegraph новий міністр щодо виходу Великобританії з Євросоюзу Домінік Рааб.

Крім укладення угоди про "Брекзит", що передбачає виплату 39 млрд фунтів стерлінгів Брюсселю, механізм виходу Великобританії зі складу ЄС вимагає виробити стандарти "наших нових відносин", наголосив міністр.

Ситуація, при якій "одна сторона виконує свою частину угоди, а інша - не виконує або зволікає", неприпустима, заявив Рааб.

19 липня голова делегації ЄС на переговорах про "Брекзит" Мішель Барньє зустрівся з Раабом, а наступного дня в Брюсселі поінформував про результати цієї зустрічі міністрів з інших країн Євросоюзу. За словами Барньє, різні елементи, що містяться в новому плані Лондона з "Брекзиту", відкривають шлях до конструктивних дискусій, однак британські пропозиції повинні бути практичними і не сприяти подальшій бюрократизації.

Великобританія офіційно вийде зі складу Євросоюзу в березні 2019 року. Після цього між Лондоном і Брюсселем протягом 21 місяця буде діяти перехідний період, під час якого Великобританії і ЄС належить домовитися про майбутнє партнерство.

Протягом цього часу британська сторона не зможе брати участь в ухваленні рішень, але продовжить дотримуватися правил Євросоюзу, вносити внески в його бюджет і визнавати рішення суду ЄС. Крім того, Лондон залишиться учасником загальноєвропейського ринку і митного союзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram