ГоловнаСвіт

Чорногорія відповіла Трампу на заяви про Третю світову

"Ми будуємо дружні відносини і досі не втратили жодного друга".

Чорногорія відповіла Трампу на заяви про Третю світову

Чорногорія відповіла на коментар президента США Дональда Трампа, що Третя світова війна може початися через їхню "крихітну країну".

Уряд Чорногорії опублікував офіційну заяву, в якій наголосив, що країна будує дружні відносини з усіма і досі не втратила жодного друга.

"Ми будуємо дружні відносини і досі не втратили жодного друга, водночас ми здатні сміливо захищати наші власні національні інтереси. У сучасному світі немає значення, наскільки ви великі чи маленькі. Важливо, наскільки ви цінуєте цінності свободи, солідарності та демократії", - йдеться в заяві.

У документі наголошується, що Чорногорія - єдина держава, якої не торкнулася війна під час розпаду колишньої Югославії. Також чорногорський контингент бере участь разом з американцями в операціях в Афганістані.

У заяві наголошується, що дружба і союз Чорногорії та США є міцними та постійними.

Напередодні в інтерв'ю телеканалу Fox News, обговорюючи статтю НАТО про колективну оборону, Трамп заявив, що американські війська не повинні захищати Чорногорію. На його думку, "Чорногорія - це крихітна країна з дуже сильними і дуже агресивними людьми". "Вони можуть розсердитися, і - вітаю! - ми отримаємо Третю світову війну", - сказав Трамп.

Чорногорія вступила в НАТО 5 червня 2017 року, ставши наймолодшою учасницею Альянсу. Її оборонні витрати у 2017 році, згідно з відкритими джерелами, становили 66 млн євро, тобто 1,66% ВВП країни. Цільовий показник витрат на оборону НАТО до 2024 року був визначений на рівні двох відсотків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram