ГоловнаСвіт

Президент США скасував усі двосторонні зустрічі в Брюсселі після розмови з Порошенком

Трамп на саміті НАТО пригрозив вийти з Альянсу, але передумав після екстрених зборів.

Президент США скасував усі двосторонні зустрічі в Брюсселі після розмови з Порошенком
Фото: пресс-служба президента

На саміті НАТО президент США Дональд Трамп ініціював термінове засідання голів держав і урядів країн-членів Альянсу. Про це повідомляє Reuters.

Усі заплановані в рамках саміту НАТО двосторонні зустрічі американського лідера припинені. Про причини такого рішення Трампа наразі не відомо.

За підсумками екстреної зустрічі з лідерами інших держав президент США Дональд Трамп заявив, що не розглядає можливість виходу Сполучених Штатів зі складу Альянсу.

Коментуючи інформацію ЗМІ про те, що на засіданні Північноатлантичної ради він пригрозив виходом Штатів з Альянсу, Трамп заявив, що був "дуже нещасливий" на початку переговорів, але задоволений їх результатами.

Трамп не заперечив, що погрожував можливим виходом США з НАТО. Він також підтвердив, що вважає можливою таку політику без попереднього схвалення Конгресом. "Я вірю в те, що я можу (висувати такі вимоги)", - зауважив він.

Коментуючи свою позицію під час екстреного засідання, він заявив, що союзники дали йому обіцянку підвищити оборонний бюджет і таким чином переконали його. "Я сказав, що буду дуже нещасливий, якщо люди не будуть виконувати свої зобов'язання (з приводу оборонного бюджету в розмірі від 2% ВВП) ... А зараз я радий, що в нас є сильне НАТО. Альянс став сильнішим, аніж він був учора", - заявив Трамп.

"Європейська правда" з посиланням на свої джерела в Адміністрації Президента повідомляє, що зустріч Порошенка і Трампа все таки відбулася. "Зустріч тривала близько 20 хвилин. Обговорили широкий спектр питань, включаючи "Північний потік-2" і подальшу співпрацю в оборонній сфері", - заявило джерело в АП. Інший співрозмовник видання зазначив, що через зсув порядку денного переговори відбувалися без запрошення преси.

Нагадаємо, 11-12 липня 2018 року Президент України Петро Порошенко перебуває з візитом у Королівстві Бельгія, де візьме участь у заходах саміту НАТО на запрошення генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram