ГоловнаСвіт

Роскомнагляд заблокував сайт "Відкритої Росії" Ходорковського

Ходорковський має намір звертатися в судові органи, проте не сподівається на правосуддя.

Роскомнагляд заблокував сайт "Відкритої Росії" Ходорковського
Михаил Ходорковский
Фото: EPA/UPG

Сайт громадського політичного руху "Відкрита Росія" заблокували на вимогу Генпрокуратури.

Про це повідомляють у Twitter організації.

Сайт openrussia.org внесено в реєстр сайтів, що містять заклики до масових безладів, здійснення екстремістської діяльності та інформаційні матеріали іноземної або міжнародної неурядової організації, діяльність якої визнано небажаною на території Росії. Крім цього, заблоковано сайти khodorkovsky.ru, "Відкритих виборів" і "Відкритого університету". 

У Twitter "Відкрита Росія" пишуть, що деякі провайдери ще не виконали рішення прокуратури.

Шеф-редактор "Відкритої Росії" Сергій Простаков у коментарі "Дождю" розповів, що причини блокування сайту поки не зрозумілі. "Поки що ми самі не знаємо, чекаємо на прес-реліз від Генпрокуратури", - сказав він. За словами Простакова, ніяких попереджень організація в останні дні не отримувала. Головний редактор сайту Вероніка Куцилло заявила "Медиазоне", що нічого екстремістського організація ніколи не публікувала. "Будемо намагатися зрозуміти, що це і за що це", - сказала вона.

У своєму Telegram-каналі "Відкрита Росія" відзначає, що 25 листопада в закон 15.3 "Про інформацію" додали пункт, що дозволяє без суду блокувати сайти небажаних організацій. "Оскільки прокуратурі не звикати суперечити самій собі та плутати нас із небажаною лондонською, це може бути воно. Нам, звісно ж, ніхто нічого не пояснював", - ідеться в повідомленні "Відкритої Росії".

Засновник руху "Відкрита Росія" Михайло Ходорковський закликав підтримати його проекти, сайти яких раніше були заблоковані Роскомнаглядом за запитом Генпрокуратури. Його звернення опубліковано на сайті "Відкритої Росії"

Ходорковський розповів, що були заблоковані сайти проектів "Відкрита Росія", "Замість Путіна", "Ходорковський.ру", "Відкрите право", "Команда Відкритої Росії" і "Відкритий університет". Він зазначив, що редакції продовжать роботу і будуть випускати матеріали в соцмережах і на його особистих доменах.

"Я звертаюся до громадян Росії, незалежно від їх згоди або незгоди з поглядами редколегій заблокованих сайтів: це наступ на права кожного з вас на свободу інформації. Підтримайте заблоковані редакції в соціальних мережах підпискою і репостами", - сказав Ходорковський.

Він додав, що буде звертатися до судових органів, проте не сподівається на правосуддя. Ходорковський також планує звернутися до правоохоронних органів інших країн і парламентських груп, що відповідають за міжнародну правову співпрацю, про ревізію взаємин із Генпрокуратурою Росії. Він закликав громадські організації підтримати ці заяви.

9 грудня на всеросійську конференцію "Відкритої Росії" в Москві прийшли поліцейські. Вони заявили, що приводом для візиту стала інформація про присутність за адресою: вулиця Маросейка, будинок 7/8 представників небажаної організації.

У квітні "небажаними" в Росії були визнані британські "OR (Otkrytaya Rossia)", Open Russia Civic Movement, а також зареєстрована в США Open Russia Institute of Modern Russia, Inc. При цьому російська організація в реєстр небажаних не потрапила. "Відкрита Росія" і британські структури засновані екс-власником ЮКОСа Михайлом Ходорковським, а американською організацією керує його син Павло.

Рух "Відкрита Росія" заснований у 2001 році, тоді він займався в основному освітніми проектами. Після вироку у справі ЮКОСа організація фактично припинила роботу. Діяльність її відновилася після того, як у 2014 році Ходорковський вийшов з в'язниці. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram