ГоловнаСвіт

Делегація РФ залишила зал засідань Генасамблеї ООН перед виступом Грибаускайте

Весь свій виступ президент Литви присвятила питанню російської агресії.

Делегація РФ залишила зал засідань Генасамблеї ООН перед виступом Грибаускайте
Фото: EPA/UPG

Російська делегація покинула зал засідань Генеральної асамблеї ООН перед виступом президента Литви Далі Грибаускайте, повідомляє Інтерфакс.

Грибаускайте була 14-м за рахунком оратором на Генасамблеї, де у вівторок розпочалася щорічна загальнополітична дискусія.

Весь свій виступ президент Литви присвятила питанню російської агресії, повідомляє 112 Україна.

Зокрема, вона заявила, що російсько-білоруські навчання "Захід-2017", які проходять з 14 по 20 вересня, є відпрацюванням Кремлем сценарію нападу на своїх сусідів.

"Сьогодні слово "мир" - дуже складне. Авторитарний режим продовжує вбивати. Сьогодні увага націлена на Північну Корею і на деякі інші регіони. Однак ті ж методи шантажу, знущань і агресії використовуються і в Росії і Україні, і вздовж східного кордону НАТО. У той момент, коли проходить це засідання, близько 100 тис. російських військових беруть участь в навчаннях "Захід-2017". Кремль зараз відпрацьовує сценарій нападу на своїх сусідів. Вони готують своїх військовослужбовців до нападу на Захід", - зазначила вона.

За словами Грибаускайте, такі навчання є частиною інформаційної війни, яка спрямована на поширення невизначеностей і страху.

"Незважаючи на особливу відповідальність, яку наклали на РФ, - захист міжнародного миру в якості постійного члена Ради безпеки - Росія порушує статут ООН. Вона напала на Грузію, незаконно анексувала Крим і безпосередньо бере участь у війні на сході України", - зазначила президент Литви.

Арсенал Кремля, за її словами, не обмежується звичайним озброєнням.

"Росія продовжує втручатися в проведення виборів, проводить кібератаки, користується "супутниками" для поширення неправдивих новин і дестабілізуючої пропаганди. Така енергія шантажу стала спеціальним вибором Росії на довгий час", - зазначила голова литовської держави.

Раніше сьогодні на Генасамблеї ООН президент Франції Емануель Макрон закликав забезпечити ефективне припинення вогню в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram